Hayırlı cumalar,mutlu hafta sonları.
Haftayı kış hazırlıklarının şimdilik son yayınıyla bitirmek istedim.Malum önümüzdeki hafta bayram haftası,bunları yayınlamak olmaz,börek,tatlı tarifleri havada uçuşacak,uçuşmalı da :)
Bu yayınım da İki sebze , dört yöntem bulacaksınız.Ayrı ayrı yazmaktansa tek yayında birleştirmek istedim.Genel ve kendi püf noktalarımla,ayrıntılı olarak yazdım,umarım işinize yarar.
Domatesli taze fasülye nasıl hazırlanır ?
malzemeler
2 kg taze fasülye
1 kg rendelenmiş domates
Öncelikle fasülyeleri ayıklayıp dilediğimiz gibi doğrayalım (ben 2 parçaya böldüm) ve yıkayıp,süzelim.Domatesleri ya rondodan geçirelim yada rendeleyelim.Fasülyelerin rahatlıkla sığacağı kadar büyüklükte bir tencereyi ocağa alalım.Yalnız size tavsiyem fasülyeler ve domatesler tencerenin en fazla yarısına kadar gelsin,yoksa karıştırmak çok zor oluyor,bir tarafının rengi dönerken diğer taraf çiğ kalıyor.Tencereye sığmazsa 2 seferde yapmanızı tavsiye ederim.
Ocaktaki tencereye önce domatesleri ardından hemen fasülyeleri ekleyip kapağı kapalı ama sık sık karıştırark hafif rengi dönene kadar pişirelim.yaklaşık 10 dakika pişirmek yeterlidir,ancak fasülyenin miktarına göre süre biraz uzayabilir.Önemli olan rengi hafif dönsün.Rengi dönen fasülyeleri ocaktan alıp soğumaya bırakalım.İyice soğuyan fasülye domates karışımını,bir seferde pişireceğimiz kadar miktarlarda kilitli buzdolabı poşetine koyup,içindeki havasını alalım ve kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.
Pişireceğiniz zaman yağını,soğanın ekleyip kavurduktan sonra,buzluktan çıkardığınız fasülyeleri çözdürmeden tencereye ilave edip biraz kavurup,diğer malzemelerini de ekleyip pişirebilirsiniz.
Sade fasülye nasıl hazırlanır ve saklanır ?
malzemeler
dilediğiniz kadar taze fasülye
kaynar su
soğuk yada buzlu su
Öncelikle fasülyeleri ayıklayıp,doğrayalım,yıkayıp,süzelim.Eğer kılçık varsa ki kılçıksız olanını seçmeye dikkat edelim, yanlarından bıçakla kesmeyi unutmayalım.Büyük bir tencereye suyu doldurup kaynatalım ve kaynayan suya fasülyeleri suyun en fazla yarısı kadar atıp yaklaşık 1-1,5 dakika kadar arada karıştırarak bekletelim.Kevgir kepçe yardımıyla kaynayan sudan alıp soğuk suyun içine atıp pişme işlemini bitirelim,yani şoklayalım.Hatta buzlu suya bile atabilirsiniz.Fasülyeleri soğuk sudan alıp kevgirde süzdürüp temiz bir havlu yada kağıt havlunun üzerinde kurutalım. Kilitli buz dolabı poşetine bir seferde pişirebileceğimiz kadar doldurup havasını alalım ve kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.Fasülyelerin tamamı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
Patlıcan kızartması nasıl yapılır ve saklanır ?
malzemeler
Yeteri kadar patlıcan
kızartmak için sıvıyağ
tuz
Öncelikle patlıcanları yıkayıp,pijama şeklinde soyalım ve dilediğimiz gibi dilimleyip (ben yuvarlak dilimledim) yaklaşık 30 dakika kadar tuzlu suda bekletip acı suyunun çıkmasını sağlayalım.Bekleyen patlıcanşarı sudan sıkarak alıp kağıt havlu yardımıyla kurulayıp,tuzladıktan sonra ve kızgın yağda kızartalım.Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alalım,tüm patlıcanlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayıp soğumaya bırakalım.
Soğuyan patlıcanları kilitli buz dolabı poşetine yerleştirip havasını alıp kilitleyelim ve derin dondurucuya yerleştirelim.
Kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkarıp çözdürelim.Üzerine dilerseniz domates sosu dilerseniz sarımsaklı yoğurt döküp,afiyetle tüketebilirsiniz.Ama patlıcanlar soğuk olduğu için sıcak bir domates sosu daha çok yakışacaktır aklınızda olsun.
Közlenmiş patlıcan nasıl yapılır ve saklanır ?
malzemeler
Dilediğiniz kadar patlıcan
Öncelikle patlıcanları yıkayıp,bıçakla birkaç yerinden delikle açalım.Ben közlemeç denen aletle ocağın üzerinde yaptım evde en iyi ve lezzetli yöntem budur.Eğer imkanınız varsa gerçek közde yapmanızı tavsiye ederim.Ama ben uğraşamam derseniz fırında ya da mikro dalga fırında da soldurablirsiniz,ama adı üzerinde közleme değil soldurma oluyor ve lezzetinden oldukça çalıyor ama yinede tercih sizin.
Patlıcanları arada çevirerek her yerinin yumuşamasını sağlayalım.Yeteri kadar közlenen patlıcanları ocaktan alıp poşetin içine koyup ağzını kapatalım.Bir süre bu şekilde beklerse daha kolay soyulacaktır.
Tüm patlıcanlar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım.Patlıcanların tamamı közlenip,yeteri kadar poşette bekledikten sonra patlıcanları hiç su değdirmeden kabuklarından sıyıralım.Ben patlıcanlar sıcak olduğu için patlıcanın ortasını yarıp içini çıkardı.Tek tek kabuklarını soymadım.Üzerindeki pullardan kurtulmak için asla suyun altına tutmayalım,bu işlem tüm köz lezzetini alıyor.
Soyduğumuz patlıcanları dilediğiniz büyüklükte doğrayıp soğumaya bırakalım.Soğuduktan sonra kilitli buz dolabı poşetine yerleştirip havasını alalım,kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.
AFİYET,ŞEKER OLSUN...