Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 144/2013 [σεπτεμβριανή, ειρηνόφιλη, αντιπολεμική] – Για τον Σεπτέμβρη και την εκδήλωση των Συνδικάτων για την Ειρήνη...


Περί Σεπτεμβρίου το ανάγνωσμα

Και να που είμαστε προς των πυλών του Φθινοπώρου. Ημερολογιακά ομιλούντες, γιατί καιρικά είναι ακόμα καλοκαιράκι. Και οι μέρες ζεστές είναι, αλλά και τελευταία και οι νύχτες. Τα δύο τελευταία βράδια ανάψαμε και air-condition. Είναι ζήτημα αν το κάναμε ακόμα 2-3 φορές καθ’ όλο το καλοκαίρι. Και γιατί δεν ήταν και τόσο ζέστη, αλλά και για λόγους οικονομίας. Η φτώχεια δεν σηκώνει και τόση καλοπέραση, κι ας  λένε κάποιοι το αντίθετο...

Εξακολουθεί να μας τραβά και η θάλασσα [ζεστά ήταν τα νερά της σήμερα], ενώ σίγουρα πάει ακόμα [για την εποχή] και το ούζο [με παγάκια, νεράκι και μεζεδάκια] και το μαχαλλεπίν με παγωτό του τριανταφύλλου και το αϊράνι με μπόλικο ξερό δυόσμο και τα σύκα με χαλλούμμι και το σταφύλι και η ταμπούρα [τέτοια εποχή την προτιμάμε στο σπίτι από την παττίχα]... 
Διαχρονικά αυτή η εποχή [από τα τέλη του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου] είχε κάτι που ΜΟΎ άρεσε. Μπορώ μάλιστα να πω ότι με γοήτευε κιόλας, παρ’ όλο που εμπεριείχε και ψήγματα θλίψης! Έγραφα χαρακτηριστικά στην περσινή πρωτοσεπτεμβριανή μου ανάρτηση [λόγια παρμένα κι αυτά από άλλη παλαιότερη ανάρτηση μου]:
«... ο μήνας αυτός οριοθετεί το τέλος του καλοκαιριού και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της χειμωνιάτικης περιόδου» και ότι ο Σεπτέμβρης […] και δη το πρώτο δεκαήμερο του και πριν ν’ ανοίξουν τα σχολεία, είχε μια χάρη που πάντοτε με μάγευε!»

«Από παιδί θυμάμαι [τέτοια εποχή] να προσπαθώ ΟΧΙ να κλέψω το γλυκό μέσα απ’ το βάζο», αλλά να κυνηγώ ...πουλιά, είτε με το λάστιχο [τη σφεντόνα], είτε με τα βερκά [τα ξόβεργα], είτε με τον shεπέττον [το κυνηγετικό του Πατέρα μου – ελαφρύ να ‘ναι το χώμα που τον σκεπάζει!]... Τον Σεπτέμβρη ξεκινούσε και το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών και τότε, που ήμουν παιδί, με τραβούσε πολύ˙ τώρα πια ΌΧΙ! [Ένα βράδυ, πριν καμιά βδομάδα, ακούσαμε, απ’ εκεί ψηλά στον ουρανό, καθήμενοι στην αυλή και μελισσοφά(γ)ους να κλαίνε –πολύ χαρακτηριστικό το “κλάμα” τους]...


 Οι πολύχρωμοι Μελισσοφάοι

Ήδη από τα μέσα τ’ Αυγούστου ξεκίνησε [για φέτος] και το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού, [τα πρωινά της Κυριακής ακούμεν τζιαι τουφετσσιές], αλλά η Αφεντομουτσουνάρα ΜΟΥ περιορίζεται πλέον να τα αναζητά [μαζί μ’ άλλα άγρια πτηνά] μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με τον με τον τραχανά. Και πιστέψτε με, είναι ωραία! Όμως για την ώρα ΕΜΕΙΣ θα περάσουμε με κάνα πεζουνούιν κι αυτό οικόσιτο!

Φυσικά κάποιοι συνεχίζουν να κυνηγάνε ... ευειδείς τουριστριούλες, έστω και φωτογραφικώς, αλλά αυτό είναι ένα άλλο περιπετειώδες και συναρπαστικό άθλημα, με το οποίο θ ασχοληθούμε [συγγραφικώς] κάποια άλλη φορά...



Αύριο, λοιπόν, έχουμε 1η τού Σεπτεμβρίου και είναι και Κυριακή! Γι’ αυτό και τα σκολειά θ’ ανοίξουν από Δευτέρας [στις 2 του μηνός],  για δασκάλους και καθηγητές  και σε καμιά 10ριά μέρες και για τους μαθητές... Κι αναμένεται τότε “να γίνει το έλα να δεις” με τέτοιο μπάχαλο που επικρατεί στο Υπουργείο με τον άσχετο [για να μην πω και χώρκατο] και εριστικό Υπουργό Παιδείας που διαφεντεύει εκεί. Που καιρός του Αντρέα Δημητρίου!
Γενικώς αρκετοί θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα πλην φυσικά των δεινοπαθούντων οικονομικών μας. Κι εγώ θ’ ξαναναλάβω εξ ολόκληρου τα καθήκοντα του νοικοκυρού!

****************************
Για το Συναπάντημα Ειρήνης

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι και η Μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, που καθιερώθηκε στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού.
Η ΠΕΟ και τα τουρκοκυπριακά αριστερά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES θα διοργανώσουν αύριο κατά το βραδάκι [στις 7:30] στο Γήπεδο της Νεκρής Ζώνης [παρά το “Ledra Palace”], το καθιερωμένο εδώ και αρκετά χρόνια “Συναπάντημα Ειρήνης”.  
Ευκαιρία να σταλούν από κοινού [από τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους] και μηνύματα ενάντια στην προγραμματισμένη πλέον ιμπεριαλιστική επέμβαση στην γείτονα χώρα της Συρίας καθώς και ενάντια στη σχεδιαζόμενη χρήση των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και, ακόμα χειρότερα, η πιθανή συνεργασία της Κυπριακής Κυβέρνησης στις επιθέσεις. Αυτό αποτελεί μια εξέλιξη που δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για την Κύπρο και την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην “Κοινή Διακήρυξη” των συνδικαλιστικών κι άλλων οργανώσεων και κομμάτων [κύρια της Αριστεράς] κι από τις δύο κοινότητες που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση:
«Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μια κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες και έχει οδηγήσει στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους και στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Η οικονομική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η αθλιότητα και η φτώχεια για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνεται περισσότερο από ποτέ. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς αποτελούν πικρές συνταγές που στοχεύουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους σε άλλες εποχές που νομίζαμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Τα μεγάλα προβλήματα της δραματικής αύξησης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων, του νέου κύματος έξαρσης του ρατσισμού, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της μεγάλη καταστροφής στο περιβάλλον, είναι ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.
Αναπόφευκτα και στην χώρα μας, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας κάτω από μανδύα υποτιθέμενων πακέτων ¨διάσωσης¨ δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια υποδούλωσης των εργαζομένων και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς από θέση αρχής συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε να μην φορτωθούν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης και να μην ξηλωθούν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, πολλές φορές ακόμα και με αίμα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επιχειρείται από ακραίες, σοβινιστικές δυνάμεις η καλλιέργεια του ρατσισμού, του εθνικισμού και του νεοφασισμού. Ως εργαζόμενοι χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα δημιουργούν ανάχωμα στην κοινωνία και να μην επιτρέπουν να περάσει το μίσος και η μισαλλοδοξία.»

Δυστυχώς, κατά που θωρώ τα πράματα, αρκετά δύσκολο να παρευρεθώ, αλλά θα είμαι νοερά εκεί!

Anef_Oriwn
[με την Ειρήνη]   
Σάββατο 31/8/2013 

*****************************
Υστερόγραφον

Θα ζητήσει την έγκριση του [αμερικανικού] Κογκρέσου για να χτυπήσει τη Συρία, είπε απόψε σε διάγγελμα του ο Ομπάμας! Και επανέλαβε πως όλα τα στοιχεία μαρτυρούν [σημ. δική μου: που κατασκεύασαν – ο Πούτιν μίλησε για «προβοκάτσια»] πως ο Άσαντ έριξε τα χημικά και δολοφονήθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι και πως αυτό αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γι’ αυτό το καθεστώς της Συρίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς τιμωρία.
Η έγκριση των Ηνωμένων Εθνών δεν ΣΑΣ χρειάζεται ρε; Άτε ρεεε. ΑΣΙΧΤΙΡ, Υποκριτές και Προβοκάτορες!!!

Anef_Oriwn
31/8/2013

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 143/2013* [μακροσκελής, της παράνομης διερευνητικής επιτροπής , τού Πική, του Μαρκίδη, της αποκατάστασης της αλήθειας και εξ αναδημοσιεύσεως -και συριακή] – Ένα ρεπορτάζ από τη “Χαραυγή” αναφορικά με το παράνομο της σύστασης (κατά τον Αλέκο Μαρκίδη) της Επιτροπής Πική...


* -  Εισαγωγικά - [περί της Συρίας, της παράνομης Επιτροπής κι άλλα τινά] – 30/8/2013

Το κείμενο γι’ αυτήν την ανάρτηση ετοιμάστηκε βασικά την Τετάρτη 28 του μηνός. Εδώ [σ’ αυτό το εισαγωγικό σημείωμα] θα κάμω μόνο μερικές συμπληρώσεις…

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία πήρε αναβολή για μερικές μέρες, ίσως όμως και για πιο πολλές. Είπαν κατ’ αρχάς να περιμένουν μέχρι που οι Master Chefs αγγλο-γαλλο-αμερικάνοι σε συνεργία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους ισραηλινούς να μαγειρέψουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τη ρήψη των χημικών. [Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να πιστοποιήσουν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά στα προάστια της Δαμασκού και οι ισραηλινοί να πουν ότι τα έριξαν οι άνθρωποι του Άσαντ. Ε, ρε συμπαιγνία]... 
Πέραν τούτου όμως, αγαπητές αναγνώστριες και σεβαστοί φίλοι, εκεί στη Δύση φαίνεται πως κάμνουν δεύτερες σκέψεις. Ήδη το βρεττανικό Κοινοβούλιο με ψήφους 285 κατά έναντι 272 υπέρ απέρριψε τα σχέδια της Κυβέρνησης του Συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον για συμμετοχή της Αγγλίας σε επέμβαση στη Συρία ενώ ο “σοσιαλιστής” [τρομάρα του!] Ολάντ της Γαλλίας το σκέφτεται. Λέτε εκείνο το καθίκι [που το παίζει και ανθρωπιστής] ο “προοδευτικός” και “σοσιαλίζων” [δις τρομάρα του!] Ομπάμα της Αμερικής, να έχει μείνει μόνος του;  Εν τζιαι κόφτει τούς αμερικάνους να κάμουν μόνοι τους επέμβαση. Εμείς πάντως, κατά που λαλούν οι συγκυβερνώντες μας [Φούλλης, Φώτης και λοιποί κολαούζοι!] εν τα τους στηρίξουμε [τους αμερικανούς!]... Άει σιχτιρ gamoto!!!   

Επανερχόμαστε, όμως, για λίγο στο αγαπημένο θέμα μας των τελευταίων ημερών, με την παράνομη και δήθεν διερευνητική επιτροπή για την οικονομία που όλο και πιο πολύ ρεντίκολο γίνεται. Και μαζί της κι Ιωνάς που όπως σε λίγο θα παρακαλεί να το καταπιεί κι αυτό το κήτος, έτσι μούσκεμα που τα ‘κανε!
Βγήκε και είπε ο Βίκτορας [εκείνος του “Μέγα” Καναλιού που το ‘παιζε κατά την προεκλογική ανεξάρτητος κι αμερόληπτος και τελικά τον έκαναν και Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο] και ΜΑΣ είπε ότι είχανε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελία και ότι η Επιτροπή Πική [όπως διορίστηκε από το Υπουργικό Σύμβουλο]. Και βγήκε ο Γενικός Εισαγγελέας για να [ΤΟΥΣ/ΜΑΣ] πει ότι δεν έδωσε [γραπτώς] τέτοια γνωμάτευση!!!
Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, ο  Π. Κληρίδης ξεκαθάρισε πως η απόφαση [για τη σύσταση της Επιτροπής Πική] «λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και επελέγησαν τα πρόσωπα, από τα οποία θα απαρτιζόταν η Επιτροπή. Είναι αλήθεια, ότι σε κάποιο στάδιο πριν από την έκδοση του σχετικού διατάγματος, είχαμε αντιληφθεί ότι ενδέχεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ήταν, όμως, ήδη ειλημμένη απόφαση για σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως και για τα πρόσωπα, τα οποία θα την απάρτιζαν». Επίσης ανάφερε «εξαιτίας και των διφορούμενων απόψεων που υπήρχαν, όπως συνεχίζουν και σήμερα να υπάρχουν, δεν θεωρήθηκε σκόπιμο ότι θα έπρεπε, με οιονδήποτε τρόπο, να διαφοποποιηθώ από τις θέσεις οι οποίες ήταν εκπεφρασμένες από το Υπουργικό Συμβούλιο».
Εγώ πάντως αν ήμουν στη θέση των Ιωνά, Βίκτορα και Σία θα γύρεφκα τρύπαν να χωστώ! Ε, ρε Αρχιψεύταροι, καιρός να παραιτηθείτε! Μας φλομώσατε στα ψέματα! [Ο Ιωνάς εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε το παράνομο της Επιτροπής. Είπε, ο ασσυχχόμπατος, και τα εξής σήμερα: «Θα διαφοροποιούσε με οποιονδήποτε τρόπο το πόρισμα και τα συμπεράσματα του τις απαντήσεις και τα ερωτήματα αν για παράδειγμα ήταν νόμιμη η όχι η συγκρότηση της Ερευνητικής Επιτροπής; Δηλαδή αντί να πιάσουμε την ουσία του θέματος , που είναι οι απαντήσεις, ασχολούμαστε  με τις λεπτομέρειες για να χάσουμε ουσιαστικά την ουσία και να παρεκκλίνουμε  από τον στόχο που όλοι είχαμε και απαιτήσαμε. Όλα τα κόμματα ζήτησαν να δοθούν απαντήσεις»... 
Κοντολογίς, να τους αφήσουν να κόφκουν και να ράφκουν επιτροπές, πορίσματα κι αποφάσεις όπως θέλουν κι όπως τους βολεύει! Ε, ρε δοξασμένη κι αγγελικά πλασμένη αστική δημοκρατία!

**********************
Επεξηγηματικά

Σήμερα θα διαθέσουμε τον χώρο του Blog για να αναδημοσιεύσουμε από τη σημερινή [28/82013] “Χαραυγή”  ένα ρεπορτάζ της Νίκης Κουλέρμου σχετικά με την εξόφθαλμη και «σαφέστατη» παράνομη σύσταση της λεγόμενης (δι)ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία. Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι απόψεις επί του θέματος του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, όπως τις εξέφρασε χτες το πρωί στο “Πρωινό Δρομολόγιο” στο “Τρίτο” του ΡΙΚ σε συνομιλία του με τη δημοσιογράφο Ελένη Βρεττού. [Τον άκουσα με τα ίδια τ’ αυτιά μου!]...

***********************************
Το δημόσιο συμφέρον πάνω από την όποια ποινική δίωξη
[της Νίκης Κουλέρμου, “Χαραυγή” Τετάρτη 28-08-2013, σελ. 7 – link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-39673-gr.php

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι δικές μου. Επίσης δικά μου είναι και τα σχόλια με κόκκινο μελάνι μέσα στις αγκύλες}...

Αλέκος Μαρκίδης:
• Παράνομη η συγκρότηση της Επιτροπής Πική
• Έπρεπε να διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα
• Κακή η σύνθεσή της, κακοί και οι όροι εντολής της
• Αν όντως η συγκρότηση της Επιτροπής είναι παράνομη, τότε τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν προστασία από τυχόν αστικές αγωγές για λιβέλλους ή οτιδήποτε άλλο.

O πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Φρ. Μαρκίδης προειδοποίησε χθες ότι η συγκρότηση της Ερευνητικής Επιτροπής Πική όχι μόνο είναι παράνομη, όχι μόνο έπρεπε να διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και οι όροι εντολής της είναι κακοί. Μάλιστα υπέδειξε πως αν όντως η συγκρότηση της Ερευνητικής Επιτροπής Πική είναι παράνομη, τότε τα μέλη της δεν έχουν προστασία από τυχόν αστικές αγωγές για λιβέλλους και αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους! Αφήνοντας στην ουσία να νοηθεί ότι οι κατηγορίες που εκτόξευσαν εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας (για δήθεν ανυπακοή σε νόμιμη διαταγή ή ακόμα και για τον ισχυρισμό ότι ζήτησε ευνοιοκρατική μεταχείριση κ.ο.κ.) μπορεί να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ! Ο κ. Μαρκίδης ωστόσο ήταν και επί της ουσίας καταπέλτης στέλλοντας το μήνυμα και στον Γενικό Εισαγγελέα και στους κυβερνώντες ότι για κάθε χειρισμό πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πάνω απ’ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον.
Σχολιάζοντας ειδικά το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ενώπιόν του δύο θέματα - ένα για τυχόν ποινική δίωξη εναντίον του Προέδρου Χριστόφια που εγείρει η Επιτροπή Πική και ένα θέμα παράνομης συγκρότησης της Επιτροπής από τους νομικούς συμβούλους του Δ. Χριστόφια- και ότι πρέπει κάτι να κάνει, ο κ. Μαρκίδης υπέδειξε ότι «στο πλαίσιο των καθηκόντων του Γενικού Εισαγγελέα είναι και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Είναι το ίδιο το Σύνταγμα που του δίνει εξουσία να κάνει ποινικές διώξεις και να αναστέλλει ποινικές διώξεις λόγω δημοσίου συμφέροντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω -είπε ο κ. Μαρκίδης- ότι το δημόσιο συμφέρον δεν σημαίνει ποινική δίωξη. Πρέπει να δούμε και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια τεράστια πολιτική πόλωση όταν τα επόμενα ένα δύο χρόνια θα συζητούμε το Κυπριακό. Δηλαδή πού το πάμε; Να καθίσουμε την μπάλα κάτω και να το δούμε όλοι νηφάλια».

Παράνομη η συγκρότηση της Επιτροπής
Πιο αναλυτικά: Ο κ. Μαρκίδης δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι με βάση το άρθρο 2 του περί Ερευνητικών Επιτροπών νόμου που ψηφίστηκε το 2012, δηλαδή μετά την Επιτροπή Πολυβίου, αν σε σχέση με τη διερεύνηση εμπλέκονται ο Πρόεδρος, Υπουργοί ή αξιωματούχοι που διορίζονται από τον Πρόεδρο ή από το Υπουργικό Συμβούλιο τότε την εξουσία για διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής την έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. «Η διατύπωση του άρθρου είναι σαφέστατη, δεν σηκώνει άλλη ερμηνεία» υπέδειξε. Παρέπεμψε ακόμα στη νομολογία του Ανωτάτου για να υποστηρίξει ότι δεν εγείρεται θέμα να προσβληθεί η σύσταση του οργάνου εντός 75 ημερών. «Η νομολογία του Ανωτάτου λέει ότι δεν ισχύουν οι 75 μέρες της προσφυγής γιατί μπορεί να εξεταστεί και παρεμπιπτόντως από το δικαστήριο», σημείωσε και αναφέρθηκε σε μερικά παραδείγματα όπου:
α) Το ΔΣ του ΓΕΣΥ είχε διορίσει γενικό διευθυντή και έγινε προσφυγή εναντίον του διορισμού. Ηγέρθη θέμα παράνομης συγκρότησης του Συμβουλίου του ΓΕΣΥ (ο πρόεδρος ήταν γιατρός..) πολύ έξω από την προθεσμία των 75 ημερών και το Ανώτατο είπε ότι όταν εξετάζεται νομιμότητα συγκρότησης συλλογικού οργάνου δεν υπάρχει θέμα 75 ημερών. β) Το ίδιο συνέβη και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ακυρώθηκε το πρόστιμο λόγω μη νόμιμης συγκρότησης του οργάνου και γ) το ίδιο συνέβη και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που κινηθεί ποινική δίωξη εναντίον του κ. Χριστόφια για ανυπακοή σε νόμιμη διαταγή. Αν αντιτείνει ο κ. Χριστόφιας ότι δεν ήταν νόμιμη διαταγή διότι αυτή η Επιτροπή ήταν παράνομη, ε τι θα γίνει, διερωτήθηκε ο κ. Μαρκίδης.
Στην υπόδειξη της δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει κάτι να κάνει... ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας δεν διαφώνησε με την ουσιώδη υπόδειξη ότι «Στο πλαίσιο των καθηκόντων του (τού Γενικού Εισαγγελέα) είναι και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Είναι το ίδιο το Σύνταγμα που του δίνει εξουσία να κάνει ποινικές διώξεις και να αναστέλλει ποινικές διώξεις λόγω δημοσίου συμφέροντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι το δημόσιο συμφέρον δεν σημαίνει ποινική δίωξη. Πρέπει να δούμε και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια τεράστια πολιτική πόλωση όταν τα επόμενα ένα δύο χρόνια θα συζητούμε το Κυπριακό. Δηλαδή πού το πάμε; Θα καθίσει την μπάλα κάτω και να το δούμε όλοι νηφάλια».
Περαιτέρω ο κ. Μαρκίδης υπέδειξε πως «δεν σημαίνει ότι όποιος ήταν εναντίον της πολιτικής Χριστόφια ή νομίζει ότι τα έκανε θάλασσα..., και ’γω προσωπικά νομίζω ότι έχει τεράστια μέρος ευθύνης για τα χάλια της οικονομίας, αλλά δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά όποιος είναι εναντίον, να βρίσκει τρόπο να κάνει και ποινικές διώξεις. Ούτε και σημαίνει ότι όποιος είναι υπέρ του σημαίνει ότι τα έκανε καλά και άγια. Με άλλα λόγια έχει ευθύνη αλλά έχουν και άλλοι ευθύνη».
Ο κ. Μαρκίδης υποστήριξε ότι η Επιτροπή έπρεπε να επιτρέψει στον Δ. Χριστόφια να διαβάσει την εισαγωγική του δήλωση και χαρακτήρισε το χειρισμό της Επιτροπής ως «μια κλασική περίπτωση όπου φαίνεται πού οδηγεί μια ακαμψία η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική δικαιοσύνη». Στην ερώτηση αν διαβλέπει «μια άκαμπτη στάση από μέρους του κ. Πική» ο κ. Μαρκίδης απάντησε κατηγορηματικά: «Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει γι’ αυτό».
Στο ερώτημα τι θα κάνει ο κ. Πικής τώρα που ξέρει ότι η Επιτροπή είναι παράνομη ο κ. Μαρκίδης σημείωσε ότι αυτό που ξέρει ο κ. Πικής είναι ότι έχει εγερθεί θέμα. «Όταν έμαθε ότι εκκρεμεί αγωγή εναντίον Βγενόπουλου μάς έφερε μια ενδιάμεση απόφαση με την οποία μάς έλεγε ότι δεν θα εξετάσει η Επιτροπή ποινικές ή αστικές ευθύνες όσον αφορά την Uniastrum ή το Βγενόπουλο. Και τώρα κάτι πρέπει να πει. Μπορεί να μην πει ότι η Επιτροπή είναι παράνομη αλλά ξέρει ότι υπάρχει θέμα! Άρα θα βγάλει και σήμερα ενδιάμεση απόφαση;», διερωτήθηκε ο κ. Μαρκίδης. Επιπλέον ο Γενικός Εισαγγελέας αμφισβήτησε τον τρόπο που λειτούργησε η Επιτροπή ώστε να δίνει την εντύπωση ότι είναι δικαστήριο. «Αυτή η πομπή να μπαίνει κάθε μέρα στην αίθουσα να είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να σηκώνονται γιατί μπαίνει η Επιτροπή. Αυτά πού τα είδατε γραμμένα; Να είναι οι μάρτυρες σε εδώλιο και να μην δικαιούνται να έχουν δίπλα το δικηγόρο τους;», διερωτήθηκε και υπενθύμισε τις Επιτροπές Καλλή και Πολυβίου όπου οι δικηγόροι ήταν δίπλα από τους μάρτυρες και έκαναν ερωτήσεις. Σχολίασε ακόμα και τη μεταχείριση του Προέδρου της Δημοκρατίας διερωτώμενος αν θα πάει ο αρχηγός της Πολιτείας και θα περιμένει να προσηκωθεί στην Επιτροπή...
Τέλος, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας ήγειρε και το εξής ζήτημα: «Αν όντως η συγκρότηση της Επιτροπής είναι παράνομη τότε τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν προστασία από τυχόν αστικές αγωγές για λιβέλλους ή οτιδήποτε άλλο. Και αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους».

*******************************
Πέραν από τον Αλέκο Μαρκίδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Σημερινής”, συναφείς απόψεις, όσον αφορά το έργο και τη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής, εκφράζει και ο δικηγόρος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρίστος Ιωσηφίδης. Ο κ. Ιωσηφίδης διατυπώνει την άποψη πως ορθώς βρίσκεται υπό νομική αμφισβήτηση η Ερευνητική Επιτροπή, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι, όποιο και αν είναι το αναμενόμενο πόρισμά της, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα αποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και της κοινωνίας, καθώς, αφ’ εαυτής, «αποφάσισε να στερήσει από τον κυπριακό λαό κάθε ελπίδα αποκάλυψης υπόπτων, που θα μπορούσαν να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Το πόρισμα δεν μπορεί να είναι πλήρες, καθότι η Ερευνητική Επιτροπή επετέλεσε έργο ημιτελές», τονίζει, επισημαίνοντας ότι, ουσιαστικά, «απέδειξε, καθ’ όλην τη διαδικασία, ότι δεν ήθελε να μάθει.

**************************
Σχόλιο ΕΜΟΥ του Ιστολόγου

Και μια πρόβλεψη μετά που φαίνεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο το ζήτημα της τυχόν ποινικής δίωξης του τέως Προέδρου λόγω  της αποχώρησης του από την [παράνομη] Επιτροπή Πική. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος [και για να μην πληγεί το κύρος του δικαστικού σώματος ένεκα των αυθαιρεσιών και της μεροληψίας του Master Chef Γεώργιου Πική -με τους μεν  αυταρχικός, αλλά με τους δε γαλαντόμος] θα βγει [και θα το δείτε!] η εξής συμβιβαστική απόφαση:      
Θα πούνε ότι η Επιτροπή Πική συστάθηκε καλή τη πίστη για να διερευνήσει το τόσο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας [για λόγους δημοσίου συμφέροντος], άρα δεν είναι παράνομη, κι από την άλλη δεν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια [και πάλι για λόγους δημοσίου συμφέροντος] γιατί θα δημιουργηθεί περαιτέρω πόλωση κι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον κόσμο...

Anef_Oriwn
[επιτέλους και δύο δεξιοί φιλελεύθεροι που σκέπτονται διαφορετικά -ορθολογιστικά]
Τετάρτη 28/8/2013  

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 142/2013 [έκτακτη, συριακή, αντι-ιμπεριαλιστική] - Για την επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία


Αντί εισαγωγής
Όλα είναι έτοιμα και προπαντός αμερικάνικα [και τα όπλα και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί]...


**********************
Προλογικά
Διακόπτουμε την κανονική ροή του σήριαλ μας “Οι Παράνομοι” [Επίτροποι/Ερευνητές] για να πάμε στο πρώτο επεισόδιο μιας νέας συναρπαστικής σειράς που θα λάβει χώρα εδώ λίγο πιο κάτω στον μαχαλλά μας, στη Συρία. [Είχα ετοιμάσει κι ένα νέο επεισόδιο για τους Παρανόμους” μετά τις φωτιές που άναψε με τις δηλώσεις του ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης για το παράνομο της λεγόμενης ερευνητικής επιτροπής, αλλά θα το αφήσουμε για αργότερα]...
Η νέα σειρά θα έχει τίτλο [στα αγγλικά] The illegal invadors, ενώ στα ελληνικά “Οι παγκόσμιοι χωροφύλακες σε δράση” ή “Πώς επιβάλλεται η δημοκρατία”!  Στην ουσία [και στην πράξη] εν την καπιταλιστική ελευθερία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών που θέλουν να επιβάλουν. Για του λόγου μου το αληθές δείτε τι λένε οι Μαρξ και Ένγκελς στην ανάρτηση μου με αρ. 42/2010...  

*****************************
Ιμπεριαλιστική εισβολή στη Συρία εν όψει

Άγγλοι, γάλλοι, αμερικανοί και λοιποί ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές είναι πανέτοιμοι να επέμβουν.  Έχει τόσα χρόνια που ψάχνουν την ευκαιρία. Έστησαν μια προβοκάτσια [με τα χημικά και πρόβαλαν και πεθαμένα παιδάκια και είπαν πως τα έριξαν οι κυβερνητικοί του Άσαντ] και ξεκίνησαν όλοι οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους στοιχίζονται στη γραμμή. Έτοιμοι για βομβαρδισμούς στη Συρία. Κάτι σαν τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Βοσνία… Τι και αν εκείνες οι προβοκάτσιες αποκαλύφθηκαν. Και στο Ιράκ έψαχναν χημικά και βιολογικά και στο Αφγανιστάν τον Μπιν Λάντεν κι άλλους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Τι βρήκαν όμως. Τρίχες κατσαρές! Αλλά η δουλειά έγινε. Και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης με τους κονδυλοφόρους και  ξανά επί τω έργω. Και καμώνονται πως δεν θυμούνται τα παλιά. Οι προβοκάτσιες ξανά στις δόξες τουςς! Τύφλα να ‘χει ο Γκέμπελς. Άξιους επιγόνους έχει! Κι ΕΜΕΙΣ [εδώ στην Κύπρο] από κοντά [μια και στη γειτονιά μας είναι τα events και τα happenings] να συνδράμουμε για την νίκη της δημοκρατίας και της ελευθέριας του λαού της Συρίας, Να μην αναπτυχθούν κι αυτοί καπιταλιστικά;

Τα πράματα λοιπόν στη γειτονιά μας δεν πάνε καλά, καθόλου καλά! «Τα τύμπανα του πολέμου», λένε στις ειδήσεις, «ηχούν όλο και πιο δυνατά»! Έτοιμοι οι δυτικοί ιμπεριαλιστές να επέμβουν να βομβαρδίσουν στρατηγικούς [κι όχι μόνο] στόχους των κυβερνητικών δυνάμεων. Εμείς πάντως διερωτούμαστε, 

1. Ποιο πρόβλημα θα λύσει η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της αμερικανικής συμμαχίας στη Συρία;
Η ιμπεριαλιστική επίθεση αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τις ανεξακρίβωτες καταγγελίες ότι ο Άσαντ, που θεωρείτο πλέον ο σίγουρος νικητής του εμφυλίου πολέμου, έριξε χημικά εναντίον αμάχων. [Δεν υπάρχει επιβεβαίωση απο τα Ηνωμένα Έθνη ακόμα]... Προφανώς και θα ακολουθηθεί το “μοντέλο Λιβύη”, δηλαδή αεροπορικές επιδρομές για κάλυψη και ανεφοδιασμό των αντίπαλων του καθεστώτος, με στόχο να έχει και ο Άσαντ την τύχη του Καντάφι.

2. Ποιοι είναι ακριβώς οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που πολεμούν τον Άσαντ και θα έρθουν τώρα οι ΝΑΤΟϊκοί να τους στηρίξουν;
Ανάμεσά τους κυριαρχούν οι ομάδες του Τζιχάντ και οι μαχητές της Αλ Κάιντα. Πιστεύει η δυτική συμμαχία ότι θα επέλθει σταθερότητα στην περιοχή; Πώς γίνεται στην Αίγυπτο να ανατρέπεται από τον Στράτο ο ισλαμιστής εκλεγμένος πρόεδρος, στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ενώ στη Συρία να διευκολύνεται ή και να επιδιώκεται η νίκη της Αλ Κάιντα;

Αυτός ο πόλεμος δεν έχει καμία σχέση με την τιμωρία των ενόχων για εγκληματικές πράξεις, όπως είναι η χρήση χημικών όπλων. Αντίθετα αυτός ο πόλεμος αποτελεί μέρος των αμερικανικών νεο-αποικιακών σχεδιασμών για την «εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή», με βάση το οποίο έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ - και όλοι γνωρίζουμε τα επακόλουθα. Αυτός ο πόλεμος εξυπηρετεί σχεδιασμούς που φτάνουν βαθιά μέχρι το Ιράν και φέρνουν σε αντιπαράθεση μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με τις πρώην αποικιακές χώρες [Βρετανία, Γαλλία] και τις ΗΠΑ, σε μια εποχή όπου το ζητούμενο δεν είναι η παλινδρόμηση σε κάποιου είδους Ψυχρό Πόλεμο, αλλά η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της οικολογικής κρίσης.

Η επερχόμενη [ένεκα κι αυτού του πολέμου] γενικότερη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων. Τα κύματα των προσφύγων, ανάμεσά τους πιθανότατα και φανατικοί ισλαμιστές επιρρεπείς στην τρομοκρατία, θα φτάσουν στην Ευρώπη, και σίγουρα και στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να τους δεχτούμε; Άστε που είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Βρεττανία θα χρησιμοποιήσει τις Βάσεις στην Κύπρο ως ορμητήριο για αεροπορικές εξορμήσεις και επιθέσεις κατά της Συρίας [Ο Φούλλης είπε ότι «είμαστε στην Ευρώπη και πρέπει να ακολουθούμε την Ευρώπη»! Ακόμα και σε επεκτατικές πολεμικές επιθέσεις και επιχειρήσεις; Και για να δω τι θα γίνει με τον τουρισμό μας αν αύριο - μεθαύριο ξεκινήσει η πυραυλική επίθεση ή/και βομβαρδισμοί κατά της Συρίας... Από φύει φύει οι τουρίστες; Και τότε να δείτε που θα μας κλαίνε και οι ρέγγες για τα οικονομικά κι όχι μόνο χάλια μας!]...

Η αντιπαράθεση των Μεγάλων Δυνάμεων, εν όψει και των φυσικών αερίων/γκαζιών που ανακαλύφτηκαν στην περιοχή
επηρεάζει και τη χώρα μας. Από την άλλη προσβλέπουμε μάλιστα και στην προσέλκυση επενδύσεων, από τη Ρωσία και την Κίνα που είναι εναντίον της δυτικής επέμβασης στη Συρία.
Για μια ακόμα φορά αγόμαστε και φερόμαστε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για τη  εξυπηρέτηση των δυτικοευρωπαϊκών και αμερικανικών [ιμπεριαλιστικών] συμφερόντων...   

Anef_Oriwn
[αντι-ιμπεριαλίστας]
Τετάρτη 28/8/2013 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 141/2013 [τού σήριαλ της λεγόμενης και παράνομης πλέον διερευνητικής, τού Πικ(ρ)η, του Αναστασιάδη και εξ αναδημοσιεύσεως] – «Πικης κερναει, Πικης πινει, Πικης στην κοσμαρα του»* (Ένα κείμενο από τη “Δέφτερη Ανάγνωση”)...


Προλογικά

Φίλες και φίλοι,
 
Θα ολοκληρώσουμε σήμερα το πολυθρύλητο σήριαλ [που κράτησε σε αγωνία το φιλοθεάμον κοινό] με τίτλο “Πικης κερναει, Πικης πινει, Πικης στην κοσμάρα του” [* -ευφάνταστος ο τίτλος αυτός, όπως το έβαλε και η Disdaimona στο Blog της]...  Θα ΣΑΣ παρουσιάσουμε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς που έχει τίτλο “Αμάρτησα για το παιδί μου” [την Κύπρο]. Πρωταγωνιστής ο Νίκος Ξανθόπουλος-Αναστασιάδης και σκηνοθέτης ο μαιτρ του είδους Γεώργιος Πικής!
Θα αναδημοσιεύσουμε, λοιπόν, από το Blog της “Δέφτερης Ανάγνωσης”, ένα κείμενο για την σημερινή εμφάνιση του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της παράνομης [όπως είναι γενικά παραδεκτό πλέον – το ‘πε ξεκάθαρα και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης στο “Πρωινό δρομολόγιο” στο “Τρίτο” του ΡΙΚ] ερευνητικής επιτροπής Πική. Το κείμενο της “Δέφτερης” ασχολείται με τί (ΔΕΝ) είπε ο Αναστασιάδης σήμερα στην λεγόμενη ερευνητική, [ή καλύτερα τι δεν τον άφησε να πει ο Πικής για να τον καλύψει] και πως τα πέρασαν εκεί διορίζων και διορισμένος...  

{Οι επιχρωματώσεις και οι υπογραμμίσεις στο κείμενο της “Δέφτερης” είναι δικές μου}...

 ************************************
Ο κ. Πικής κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη για καφέ και μας ανακοίνωσε ότι η υπόθεση Λούτσιου και άλλα δύσκολα δεν θα διερευνηθούν [Πικής κερνάει, Πικής πίνει, Πικής στην κοσμάρα του], ενώ ο κ. Αναστασιάδης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση ήξερε από τις 5 Μαρτίου για το κούρεμα, και κατά τα αλλά ήταν ήπιος, αλλά ξέχασε ότι το κόμμα του ήταν στην πλειοψηφία που έλεγχε την Βουλή και ότι άρα η λέξη «παραγνωρισμένη» είναι παραπλανητική. Αλλά ο Πικής ήταν βέβαια αλλού...

Η παρουσίαση του Ν. Αναστασιάδη στην διορισμένη ερευνητική έγινε σε ένα ευρύτερο κλίμα κρίσης της ίδιας της επιτροπής. Το πρωί πριν ξεκινήσει η παράσταση, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Α. Μαρκίδης, δήλωσε ότι η Ερευνητική είναι παράνομη αφού η νομοθεσία είναι «σαφέστατη». Ο κ. Πικής βέβαια ελπίζει ότι θα τον στηρίξει το κύκλωμα που στήριζε και ο ίδιος όταν ήταν δικαστής και απαγόρευε [αφαιρώντας το δικαίωμα στην έφεση] σε δημοσιογράφους να κάνουν κριτική. Ήδη μερικοί αρθρογράφοι του “Φιλελεύθερου” σήμερα το πρωί, έκαναν προσπάθεια να προσφέρουν υπηρεσίες - θα επανέλθουμε και σε αυτό το θέμα σε άλλη δημοσίευση γιατί έχει και την μικρή ένοχη ιστορία του με τα ΜΜΕ ο κ. Πικής. Και ο “Πολίτης” έκανε ότι ξέχασε το θέμα της παρανομίας της Επιτροπής στο πρωτοσέλιδο του.

Οι ευαισθησίες για τον Χριστοδούλου ήταν σαφώς επιλεκτικές και είχαν να κάνουν και με τις σχέσεις του έκδοτη με τον κ. Χριστοδούλου.

Με τέτοιο κλίμα είναι σαφές ότι ο κ. Πικής και οι άλλοι δυο, ήθελαν να ξεμπερδεύουν και να τελειώσει μια διαδικασία που πλησιάζει πλέον τα όρια της κωμωδίας μετά από τις αφαιρέσεις τόσων θεμάτων -αφαίρεσαν τον Βγενόπουλο, τα αξιόγραφα, την Εγνατίας, την διαπλοκή των ΜΜΕ με τις Τράπεζες, την διαπλοκή συμφερόντων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κ.ο.κ. - και γενικά ότι ενοχλητικό υπήρχε για το τραπεζιτικό κύκλωμα.

Και σαν να μην έφταναν εκείνες οι αφαιρέσεις, τώρα μάθαμε ότι αφαιρέθηκε και η υπόθεση των εκροών κεφαλαίων - η υπόθεση του συμπέθερου κλπ.

Η πιο αποκαλυπτική στιγμή ήταν όταν ο κ. Αναστασιάδης θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει και δημόσια δήλωση για το θέμα Λούτσιου και ο κ. Πικής έτρεξε να τον προλάβει - ότι το θέμα είναι εκτός συζήτησης.

«Δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας η υπόθεση αυτή, με βάση τους όρους της απόφασης για απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών», ξεκαθάρισε ο κ. Πικής.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/159075/i-dilosi-anastasiadi-meta-tin-katathesi-stin-erevnitiki-epitropi#sthash.DS1jazgi.dpuf

Τώρα αν κάρφωνε τον εαυτό του [για αυτήν την απόφαση] η τον κ. Αναστασιάδη, είναι ενδιαφέρον.
Το γιατί δεν το εξήγησε πάντως. 
Ο Πρόεδρος, δηλαδή, του είχε πει τον Απρίλη, να τον διερευνήσει, ο ίδιος δέχθηκε και μετά ξαφνικά το θέμα αφαιρέθηκε;
Ποτέ έγινε αυτό και με ποια απόφαση;
Με εκείνο το νούμερο του κ. Πική [διότι δικό του ήταν] να μην ασχοληθεί η Επιτροπή με υποθέσεις που είναι υπό διερεύνηση για ποινικά αδικήματα κλπ;
Έτσι και αλλιώς ακόμα και εκεί επιλεκτικός ήταν - το θέμα εκείνη την περίοδο αφορούσε την Uniastrum και το είχε θέσει ο κ. Κάρογιαν. Ο κ. Πικής συνέχισε όμως να ρωτα για εκείνο το θέμα, αλλά με το θεατρικό νούμερο έβγαλε εκτός διαδικασίας τον Βγενόπουλο, τα αξιόγραφα κοκ.
Τι βολικό όντως...
Κάπου λοιπόν ο κ. Πικής αφαίρεσε το θέμα Λούτσιου και δεν μας το είπε.
Καλά αχάπαρος είναι ο Πρόεδρος και δεν ήξερε τι έλεγε όταν το διόριζε - δεν είναι και αυτός δικηγόρος;
Είχε δηλώσει σαφώς αρχικά ότι ανέμενε η Επιτροπή να ξεκινήσει από τον ίδιο - μήπως το είπε για παραπλάνηση και ο κ. Πικής τον συγκάλυπτε μέχρι τώρα, και απλά του ξέφυγε;

Κάποιος έλεγε ψέματα πάντως. 

Διότι ότι έγινε έγινε, πριν τις 15 Μαρτίου και αυτό αφορά τον χρόνο διερεύνησης της Επιτροπής στα πλαίσια των όρων εντολής. Και οι εκροές πριν τις 15 είναι σύμπτωμα των προβλημάτων που εμφανίστηκαν. 

Κατά τα αλλά ο κ. Πικής ήταν πολύ εξυπηρετικός σαν μπάτλερ - σε μια φάση μάλιστα πρότεινε και στον κ. Αναστασιάδη και την έκφραση “μας εβάλαν στο μαχαίρι στο λαιμό” και ο κ. Αναστασιάδης προτίμησε το “πιστόλι στον κρόταφο”.

Τέτοια ανάλυση.
Εδώ μέχρι και η Κενεβέζου που ήταν στην κύκλο στήριξης του κ. Αναστασιάδη προεκλογικά, τού προκαλούσε σύγχυση όταν τον ρωτούσε κάτι.
Αλλά ο κ. Πικής είναι σαφές ότι έχει αναλάβει να προσφέρει εξυπηρέτηση και μάλλον δεν ξέρει πως να το κάνει χωρίς είναι τόσο εμφανής η μεροληψία του.

Έτσι δεν ρώτησε τίποτα για τις ευθύνες της τότε αντιπολίτευσης που έλεγχε την βουλή και ιδιαίτερα την Επιτροπή Οικονομικών. Εκεί υπάρχουν και φίλοι στενοί του κ. Πική έτσι και αλλιώς.

Χάθηκε και ο ELA σαν θέμα πια - όταν ο κ. Αναστασιάδης λεει ότι δεν ήξερε για τον ΕΛΑ, δεν θα ήταν απλά λογική η ερώτηση, τότε πως έγραψε την επιστολή του Νοεμβρίου του 2012;
Αφού είχε φίλους στην Ευρώπη δεν ήξερε και δεν άκουγε ότι τον περίμεναν εκείνον για να υπογράψει;
Άρα περίμεναν και κάτι άλλο; 
Ο κ. Πικής δεν τολμά να ρωτά δύσκολα όσους τον διορίζουν.

Μόνο σε ένα θέμα φάνηκε κάπως πιεστικός. Γιατί είχε κάνει κριτική της κυβέρνησης Παπαδόπουλου ο κ. Αναστασιάδης το 2008; Εδώ κατάπιε δηλώσεις και πράξεις στην Βουλή για μια πενταετία και θυμήθηκε παρακαλώ το 2008. Ενδιαφέρον.
Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Αναστασιάδης το έπαιξε πολιτικάντικα - ότι τότε υπήρχε πλεόνασμα και τα ανάλογα.
Αν βέβαια η Επιτροπή δεν ήταν κωμωδία, θα μπορούσε να του αντιπαράθεση δηλώσεις αξιωματούχων του κόμματος του. Τότε η στην “Αλήθεια” [την εφημερίδα του υπουργού του] για το πλασματικό πλεόνασμα. Άλλα έλεγε τότε, άλλα λεει τώρα.
Αλλά είπαμε ο κ. Πικής ξεκινά με σκονάκια και ακολουθεί την γραμμή.
Οι δύσκολες ερωτήσεις δεν ήταν στο πρόγραμμα.
Αν ήταν θα ρωτούσε πολλά και διάφορα μέχρι τώρα.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να κρατήσει ένα πλαίσιο “ενότητας” για το μέλλον κλπ - αλλά οι αναφορές του σε “αναποφασιστικότητα” κλπ, ήταν άτσαλες και άκομψες με βάση το πλαίσιο το οποίο προσπάθησε να προβάλει.
Αξίζει ένα θετικό σχόλιο [και γιατί ξεμπερδεύει με ένα μύθο που προσπάθησε να φτιάξει η κυβέρνηση] για την έστω και διστακτική παραδοχή του ότι η αναφορά που υπήρχε σε bail in στο μνημόνιο του Νοεμβρίου δεν ήταν μέρος της απόφασης, αλλά μέρος των πιθανοτήτων - και ότι ο ίδιος το ήξερε.
“...ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν ενήμερος και ότι διαφαινόταν από τότε ότι πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων για δημιουργία να διαμορφώσει μια νέα τάση, μια «ένδειξη – πρόθεση”.
See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/159075/i-dilosi-anastasiadi-meta-tin-katathesi-stin-erevnitiki-epitropi#sthash.DS1jazgi.dpuf

Από εκεί και πέρα αν η θέση του ήταν ότι θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της Τρόικα που περιλάμβαναν είτε τον έλεγχο του φυσικού αερίου, είτε την κατάργηση [αντί παγιοποίηση η διατήρηση] δικαιωμάτων, όφειλε να το πει.
Από εκεί και πέρα ξέρει πολύ καλά ότι είναι το κόμμα του που εμπόδιζε τα έσοδα του κράτους όταν αρνείτο τους φόρους στον πλούτο το 2010 - για να τους αποδεχθεί μετά και μάλιστα με ταξική προκατάληψη υπέρ των ανώτερων στρωμάτων όπως στο φόρο για την ακίνητη.
Ξέρει πολύ καλά επίσης ο κ. Αναστασιάδης ότι αν δεχτούμε την θέση του ότι ο ίδιος με τον πρώτο εκβιασμό τον Μάρτιο του 2013 δέχθηκε όσα δήλωνε δημόσια ότι δεν δέχεται, τότε μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο σεμνός στην κριτική προς την προηγούμενη κυβέρνηση, που κατάφερε να αντιμετωπίζει τέτοιους εκβιασμούς - και από το εξωτερικό και το εσωτερικό - για χρόνια.

Κατά τα άλλα η δήλωση του ότι η πίεση που του ασκούσαν είχε και αναφορά στην ρωσική στάση, είναι ενδιαφέρουσα σαν τεκμήριο.

Τελικά...
Ο κ. Αναστασιάδης δεν διερευνήθηκε διότι σε αρκετά θέματα ο κ. Πικής τον κάλυψε και απέκρυψε από το κοινό ότι θα έκανε κάτι τέτοιο.

Έτσι τώρα μάθαμε ότι η Επιτροπή είναι παράνομη εκτός από μεροληπτική - διότι ακριβώς διορίστηκε από όσους θα ήταν υπό διερεύνηση για τις αποφάσεις του Μάρτη του 2013.

Να μην γίνει καν συζήτηση για την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα;

Αν από την άλλη η νυν κυβέρνηση συμφώνησε, μυστικά, με τον κ. Πική να μην την διερευνήσει, να την αντιμετωπίσει δηλαδή ευνοιοκρατικά, παρά τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στους όρους εντολής, τότε όχι μόνο είναι παράνομη η επιτροπή αλλά και το ζήτημα της διαπλοκής γίνεται πιο κραυγαλέο.

Αν κρατήσει κάποιος στα θετικά την τάση του κ. Αναστασιάδη να δώσει έμφαση στην ενότητα [παρά τις ατεκμηρίωτες διατυπώσεις], αυτό που μένει από τον κ. Πική, είναι η θλιβερή εικόνα μιας προσπάθειας συγκάλυψης.
Η πολιτική διαμάχη για το μέλλον της οικονομίας θα συνεχιστεί [και για το είδος των μέτρων που χρειάζονται] και οι διαμάχες για το παρελθόν αργά η γρήγορα θα κλείσουν με το τραπεζιτικό να είναι το δεδομένο.
Αλλά η αποκάλυψη αυτής της εικόνας μερικών δικαστών, θα εμπλουτίσει επίσης την κατανόηση του πως οι τράπεζες κατάφερναν να κρύβουν τόσα σκάνδαλα και τόσες υπόγειες διαδρομές για τόσα χρόνια μέχρι που έσκασε η φούσκα το 2012.
Για αυτές τις υπόγειες διαδρομές και τα “ξεπλύματα” δεν ρώτησε επίσης ο κ. Πικής αν και έγινε και δική το 2007, και ήταν επίκαιρο και πιεστικό θέμα στο χειμώνα του 2012-13 καθώς κάποιοι πίεζαν για το κούρεμα.
Δεν ρώτησε γιατί τον ενδιέφερε, δήθεν, το πλασματικό πλεόνασμα, και όχι οι φοροφυγάδες η όσοι διακινούσαν υπόγεια κεφάλαια.
Το να αγγίξει κάποιος αυτά τα δεδομένα παει στο βάθος της τραπεζιτικής κρίσης και της διαπλοκής της με νομικούς κ.ο.κ..
Ίσως να έχουν και οι τέως δικαστές τις “βαθιές” προκαταλήψεις τους...

Για το copy-paste
Anef_Oriwn
[και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς ερευνητική;]
Τετάρτη 27/8/2013
[του “Αγίου” Φανουρίου σήμερα˙ “Άγιε” φανέρωσ’ τους την αλήθεια]... 

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 140/2013 [της λεγόμενης διερευνητικής, του Ορφανίδη, αποκαλυπτική και εξ αναδημοσιεύσεως] – Δύο σύντομα σχόλια από τον “Πολίτη” για τον Ορφανίδη και τη λεγόμενη διερευνητική...


Εισαγωγικά

Ένας εξυπνάκιας σχολιογράφος που παρενέβη στο Blog του Νέου Ελληνοκύπριου παράθεσε ένα κατεβατό από τίτλους εγγράφων, επιστολών (δικών του) και άρθρων, που ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο baş Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης, κατάθεσε στην θεατρινίστικη παρουσία του ενώπιον της λεγόμενης διερευνητικής επιτροπής για την οικονομία. Προφανώς ήθελε [κυρίως με τις επιστολές του και δη αυτές προς τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια] να αποσείσει από πάνω τους τις οποίες ευθύνες για την κατάρρευση της κυπριακής καπιταλιστικής οικονομίας.
Για ΕΜΑΣ το ζήτημα είναι βασικά ιδεολογικό. Θεωρούμε ότι οι οικονομικές και κατ’ επέκταση και οι πολιτικές κρίσεις αποτελούν εγγενές γνώρισμα του καπιταλισμού και των αδιεξόδων κι αντιφάσεων του και είναι αναπόφευκτες. 
 Όμως σ’ αυτό το στάδιο [το ζήτημα] είναι πρώτιστα πολιτικό. Γι’ αυτό και μπαίνουμε και σε συζητήσεις που έγιναν από τους μεν [τον Ορφανίδη, τους τραπεζίτες και τους νυν συγκυβερνώντες] κι από τους δε [τον τέως Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ]...
Ό,τι όμως και να λένε διάφοροι κολαούζοι των σημερινών συγκυβερνώντων, ο κος Ορφανίδης φέρει τεράστιες ευθύνες για το χάλι της κυπριακής οικονομίας. Για του λόγου [ΜΟΥ] το αληθές θα παραθέσω από τον χτεσινό “Πολίτη” [της συμπολίτευσης] ένα σύντομο κείμενο [από τη σελ. 12] τού “Θουκύ” [“Θου Κύριε”], όπου αναφέρονται κάποιες από τις ματσαράγκες του τέως Κεντρικού Τραπεζίτη.

Πάντως ΕΓΩ για μια ακόμα φορά θα σημειώσω ότι το θέμα είναι πρώτιστα πολιτικό και δεν είναι δουλειά καμιάς ερευνητικής επιτροπής η εξέταση του και η απονομή ευθυνών [
πέραν από τυχόν παρατυπίες και παρανομίες σε διαδικαστικά θέματα, όπως η ετοιμασία και υπογραφής εγγράφων. Πολλές φορές έχουμε διερωτηθεί τι θα μπορούσε να ανακαλύψει αυτή η Επιτροπή. Ότι στον καπιταλισμό [και για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς] γίνονται και ριψοκίνδυνες κινήσεις και παρακινδυνευμένες επενδύσεις που μπορεί και να αποτύχουν. 

Πολύ σχετικό μ’ αυτήν μας την άποψη κι ένα παραπολιτικό σχόλιο στον σημερινό “Πολίτη”, το οποίο επίσης θα παραθέσουμε πιο κάτω... Σ’ αυτό παρατίθενται μερικές από τις ματσαράγκες του Ορφανίδη...

**************************
Πάμε λοιπόν,  στο πρώτο κείμενο του “Πολίτη”... 
[Κυριακή 25/8/2013, σελ. 12]...

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, όπως και ο Δημήτρης Χριστόφιας, δεν έπεισε ενώπιον της ερευνητικής για την οικονομία. Δεν έδωσε απαντήσεις για το πώς ο ίδιος έδωσε άδεια να αποκτηθεί η Uniastrium, παραπέμποντας στο έωλο «υπήρχαν απαντήσεις τότε», και δεν μας εξήγησε πώς επέτρεψε στον Βγενόπουλο να κάνει την τριπλή συνένωση τραπεζών, κάτι που στην ουσία παρέδιδε τη Λαϊκή στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν είχε τον θεό του. Η Uniastrium έβαλε στην Τράπεζα Κύπρου ένα φέσι τουλάχιστον μισού δις, ενώ η τριπλή ενοποίηση τελικά μας έκατσε τουλάχιστον 5 δις. Μόνο από αυτά τα δύο ο κ. Ορφανίδης δεν έπρεπε να έχει δικαίωμα να μιλά, πολύ δε περισσότερο να μας παριστάνει τον τιμητή και τον αφ’ υψηλού σύμβουλο. Αν πραγματικά αυτός ο άνθρωπος είχε αίσθημα ευθύνης, όταν είδε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ότι η γνώμη του δεν εισακουόταν, θα έπρεπε να παραιτηθεί. Όσο για τον κ. Πική; Ξέχασε η επιτροπή Πική να θέσει ενώπιον του κ. Ορφανίδη την έκθεση των S&P που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2011[http://www.cyprusnewsreport.com/?q=node/4817] και η οποία ανέφερε τους βασικούς λόγους της υποβάθμισης που δεν ήταν άλλοι από τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και τα ομόλογα, που ξεπερνούσε το 165% του κυπριακού ΑΕΠ. [Σημ. δική μου: «The main reasons for the downgrade are the island’s exposure to Greek debt and the potential for a further devaluation of Greece's sovereign bonds»]...
Φταίει ο Χριστόφιας, λοιπόν, που φορτώθηκαν οι τράπεζες ελληνικά ομόλογα και που έκαναν απερίσκεπτες εξαγορές και συγχωνεύσεις που φέσωσαν τους καταθέτες με 7- 8 δις ζημιές; Πάντως ο Ορφανίδης έπαιξε έξυπνα το χαρτί “Χριστόφιας” κατά τη φιλική ανάκριση της οποίας έτυχε, αναφέροντας το Μαρί και αποφεύγοντας να απαντήσει πώς τον Απρίλιο του 2012 δήλωνε πως η Λαϊκή ήταν σε καλή κατάσταση και ένα μήνα αργότερα χρειάστηκε στήριξη 1,8 δις. Πάντως ο κ. Πικής δεν επέμενε να πάρει απάντηση. Ξέχασε επίσης να τον ρωτήσει γιατί τον Μάρτιο του 2011 ενέκρινε τη συγχώνευση της Μαρφίν Εγνατία με τη Λαϊκή χωρίς να προχωρήσει πρώτα σε διαγνωστικό έλεγχο του δανειακού της χαρτοφυλακίου ώστε να διαπιστωθούν οι πραγματικές κεφαλαιουχικές ανάγκες της τράπεζας, μια πρακτική που οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επέβαλλαν. Ούτε κουβέντα για τα MIGοδάνεια και τα κατορθώματα του Ηλιάδη στη Ρουμανία. Μάλλον πάσες έκανε ο Πικής ζητώντας του να σχολιάσει τις επιστολές που απέστελλε στον Χριστόφια για τα δημοσιονομικά.

***************************
Σημείωση ΕΜΟΥ του Ιστολόγου

Σ’ αυτόν τον κόσμο τον τρελό των ΜουΜουΕ [των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης] συμβαίνουν τραγελαφικές και οξύμωρες καταστάσεις. Ο σημερινός “Πολίτης” επιχειρεί να διαψεύσει τον χτεσινό Πολίτη”. Ο δικηγόρος του Ορφανίδη στον Πολίτη [και δημόσιος κατήγορος του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ] δημοσιογράφος Μιχάλης Θεοδώρου επιχειρεί να διαψεύσει τον “Θουκύ”!  Γράφει ότι η κυπριοποίηση της Marfin δεν έγινε με έγκριση του Ορφανίδη, αλλά κατόπιν απόφασης δικαστηρίου.
Σύμφωνα όμως με δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάμπου Παπαγεωργίου στο Sigmalive ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε την δυνατότητα να μην εγκρίνει, παρά το διάταγμα, την συγχώνευση, ενέργεια στην οποία δεν προέβη.
Πάντως, όπως άκουσα απόψε στις Ειδήσεις, «στο εδώλιο για τα αξιόγραφα» καλείται ο Ορφανίδης!!! Τζι’ ο Πικής έχει τον “μάνα μου τζιαι χαρώ σε”! 

Και πάμε στο δεύτερο κείμενο από τον “Πολίτη”...

*****************************
Για την Uniastrium
[του/της ΘΕΜΙς – “Πολίτης” 26/8/2013 σελ. 11]...

Ένας επιχειρηματίας μπορεί (και συχνά το κάνει) να αγοράσει μια εταιρεία στα πρόθυρα πτώχευσης και να την εκτοξεύσει. Η όλη συζήτηση γύρω από την εξαγορά της Uniastrium από την Τράπεζα Κύπρου, το 2008, αγνοεί αυτόν τον κανόνα της αγοράς. Η κατηγορία μάλιστα που διατυπώνεται εναντίον του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ότι δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για την έγκριση της εξαγοράς της Uniastrium, ηχούν παράδοξες υπό το φως της κατάθεσης του πρώην CEO της Τρ. Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει τα ίδια περίπου που είπε και ο κ. Ορφανίδης. Ότι δηλαδή ήταν μία αγορά με προοπτική και ότι το κόστος αγοράς ήταν χαμηλότερο από αντίστοιχες εξαγορές που είχαν γίνει την ίδια περίοδο. Η παρατήρηση αυτή δεν σημαίνει ότι η εξέταση της υπόθεσης της Uniastrium δεν θα έριχνε λίγο φως σε ζητήματα διαπλοκής στο κυπριακό πολιτειακό σύστημα. Σίγουρα, όμως, δεν θα έριχνε κανένα φως στο πώς οδηγηθήκαμε ως κράτος στην πτώχευση. Και αυτό, το είχε πει ο κ. Ηλιάδης. Ότι δηλαδή η Uniastrium (και ως μέγεθος και ως πραγματικά ποσά) δεν ήταν σε θέση να απειλήσει τη σταθερότητα της τράπεζας.

*******************************
Σχόλιο ΕΜΟΥ του Ιστολόγου

Η συντάκτρια/ο συντάκτης του “Πολίτη” [προφανώς θιασώτης του καπιταλιστικού συστήματος] θεωρεί ως φυσιολογική την έγκριση που ο κος Ορφανίδης έδωσε για εξαγορά της Uniastrium, μια κι έτσι λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα. Άρα ο Ορφανίδης είναι αθώος, όμως αδυνατεί να κατονομάσει τον Καπιταλισμό ως τον μέγα ένοχο! Εμείς θα ξαναπούμε ότι μόνο η ανατροπή του θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από τις κρίσεις, την ανεργία, την φτώχεια, τη μιζέρια...

Anef_Oriwn
[για να μεν ΜΑΣ περιπαίζει ο Ορφανίδης και η λεγόμενη ερευνητική]
Δευτέρα 26/8/2013

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 139/2013 [συνεχιζόμενη, κριτική, καταθετική, επεξηγηματική, Χριστοφια-νική, Αριστερή και εξ αναδημοσιεύσεως] – Για τον ρόλο της λεγόμενης Ερευνητικής Επιτροπής και μερικά αποσπάσματα από τη γραπτή δήλωση/κατάθεση του Δημήτρη Χριστόφια...


Εισαγωγικά [κριτικά και σχολιαστικά]…

Έχουμε επιλέξει και παραθέτουμε πιο κάτω αποσπάσματα από τη γραπτή δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την οποία η λεγόμενη Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία δεν επέτρεψε να διαβάσει ή να την καταθέσει. Τα πήραμε από την χτεσινή έκδοση της εφημερίδας “Χαραυγής” [23/8/2013, σελ. 10-16 – link: http://www.haravgi.com.cy/uploads/upload/files/230885232.pdf], όπως οι συντάκτες της τα είχαν ξεχωρίσει...

Να σημειώσω ότι ιδιαίτερα διαφωτιστικές είναι και οι πρώτες εισαγωγικές παράγραφοι της Δήλωσης. Εκεί αναλύεται σφαιρικά η κατάσταση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρουσιάζεται το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πλαίσιο [«οι συγκεκριμένες συνθήκες και τα συγκεκριμένα χρονικά και κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα»] μέσα στο οποίο προέκυψε η κρίση [του καπιταλισμού] στην Κύπρο, που φυσικά και δεν ήρθε ουρανοκατέβατη, αλλά ούτε και ήταν αποτέλεσμα διαφόρων επιμέρους λόγων [όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν]. Την ανάλυση αυτή πρέπει να τη διαβάσει κάθε ένας που θέλει να λέγεται Αριστερός.... [Εμείς θα την παραθέσουμε και προσεχή ανάρτηση μας]... Κι αυτό για να μην στέκει και να μην κολλά στα μικρά και τα επιμέρους (μικρο)ζητήματα που αφορούν την κρίση. Ας πούμεν, στα «καραγκιοζλίκκια των απαταιώνων που αντιπροσωπεύουν το χρήμαν», [που λέει και ο παρέας ο Aceras], τα show και τα μασκαραλλίκια στην λεγόμενη Ερευνητική Επιτροπή και τα θεάματα που έντεχνα κατασκευάζουν και πλασάρουν [για τους δικούς τους λόγους, σκοπούς, στόχους και κυρίως συμφέροντα] τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης... Αποτελούν δε και ενίσχυση [θεωρητική] του λόγου μας στις πολιτικές συζητήσεις κι αντιπαραθέσεις μας με την άλλη πλευρά. [Το ζήτημα δεν είναι μόνο ιδεολογικό, είναι και πολιτικό!]... 
Σήμερα, λόγου χάριν, παρατίθενται  στον συμπολιτευόμενο Τύπο, πολλά και διάφορα σε σχέση με την χτεσινή κατάθεση [«αποκαλυπτική μαρτυρία» τη λένε] Ορφανίδη. Ας πούμεν, η “Αλήθεια” λέει για το πως «κατέστρεψαν Τράπεζες – Συνεργατισμό [...] οι Χριστόφιας και Δημητριάδης» μετά τον μη επαναδιορισμό τού [μέγα Μεσσία και Σωτήρα] Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα. Μα καλά όλα τα προβλήματα προέκυψαν αιφνιδίως μετά το τέλος του Απρίλη του 2012, οπόταν αφυπηρέτησε; Αθανασάκη [κατά το Νικολάκης] δεν ΜΑΣ τα λες καλά!  Φυσικά κι ΕΣΥ τον εαυτό ΣΟΥ θέλεις να υπερασπιστείς! Και ΔΕΝ είναι λίγο πράμα να έχεις δώσει [ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας] την άδεια/έγκριση σου για παρακινδυνευμένες επενδύσεις [όπως σε ελληνικά ομολόγα], ή εξαγορές παττισμένων ξένων τραπεζών, όπως η ρωσσική  Uniastrum...    

Και την ίδια ώρα να υπάρχουν και να παραμένουν αναπάντητα σωροί [εύλογα] ερωτήματα. Αλλά οι τρεις  Σοφοί Γέροντες της Επιτροπής Πική δεν θέλησαν ή δεν τόλμησαν να του τα υποβάλουν. Εμείς θα θέσουμε μερικά:

1. Γιατί έδωσε άδεια για τη διασυνοριακή συγχώνευση της Λαϊκής με την Εγνατία, η οποία τελικά στοίχισε στην Κύπρο περίπου 5 δις ευρώ, συν άλλα 5 δις ευρώ ELA, τα οποία υπό διαφορετική περίπτωση θα τα έδινε η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα; [Δεν αποτελεί αυτή η ενέργεια ένα από τους κυριότερους λόγους για την κατάρρευση της κυπριακής καπιταλιστικής οικονομίας;]...
2. Γιατί δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα η προβληματική λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό (ιδιαίτερα στην Ελλάδα), η οποία προκάλεσε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων;
3. Γιατί επέτρεψε στις τράπεζες να παραχωρούν δάνεια εκατομμυρίων, [ακόμη και σε μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων], χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις;
4.  Γιατί δίνονταν τόσο μεγάλα bonus στα golden boys των τραπεζών, τα οποία μάλιστα στηρίζονταν σε πλασματικά - όπως αποδείχτηκε - κέρδη;
5. Τι μέτρα πήρε ο ίδιος για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι για μήνες υποβάθμισαν τις τράπεζες, αλλά και το κράτος, επικαλούμενοι την τρύπα των τραπεζών;
6. Γιατί επέτρεψε την επένδυση της Τράπεζας Κύπρου στην Transilvania, ενώ οι δικαστικές αρχές της Ρουμανίας διερευνούσαν ποινικά αδικήματα;
7. Τι έχει να πει για τις μίζες των 50 εκ. ευρώ οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez & Marshal, φαίνεται να δόθηκαν για την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου;
8. Γιατί αφαίρεσε τους σκληρούς δίσκους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όταν αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα;

Την λεγόμενη διερευνητική Επιτροπή όμως την απασχολούσαν άλλα. Χωρίς φόβο αλλά με πάθος θα πω, πώς κύρια έγνοια του Τρίο των Ερευνητών [πρώην δικαστών] ήταν πως να δικάσουν πολιτικά και να καταδικάσουν στην συνείδηση του κόσμου την Αριστερά. Από πότε συστήνονται διερευνητικές επιτροπές για να (κατα)κρίνουν συγκεκριμένες πολιτικές και να απονέμουν [πολιτικές] ευθύνες για πολιτικές αποφάσεις. Γιατί δεν έγινε κάτι παρόμοιο για την μεγάλη κατραπατσσιά με το Χρηματιστήριο, ή να κριθεί αν ήταν σωστές οι [πολιτικές] αποφάσεις  να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνης; Που έχει πάει [διακοπές μήπως;] το περιλάλητο δικαίωμα του «κυρίαρχου λαού» [στις λεγόμενες αστικές πλουραλιστικές δημοκρατίες]  να κρίνει  μέσα από εκλογικές διαδικασίες, πολιτικές κυβερνήσεων και κομμάτων και προγράμματα διακυβέρνησης; Η Επιτροπή αυτή ΔΕΝ έχει λόγο ύπαρξης! Κι εμείς το είχαμε επισημάνει εξ αρχής!

Άστε που οι νομικοί του ΑΚΕΛ και του Προέδρου αμφισβητούν πλέον και νομικά τη συσταθείσα Επιτροπή. Λένε ότι είναι παράνομη καθότι ότι έπρεπε να συσταθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα κι όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να συστήνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την ίδια ώρα να διερευνά [ιμίshι μου!] και πράξεις της παρούσας κυβέρνησης, δηλ. του ίδιου το Υπουργικού Συμβουλίου. Έντιμε κε Πική που εκατάντησες! Πόση αξιοπιστία ΣΟΎ απέμεινε;

Εμείς απλώς θα υπενθυμίσουμε μερικά από τα απείρου κάλλους κι αμεροληψίας έργα της Επιτροπής κι άλλα τραγελαφικά που έλαβαν χώρα κατά τις συνεδρίες της, ή άλλα συμβάντα σε σχέση με την Επιτροπή:

-  Άλλαξε η σύνθεση της κατά τα δύο τρίτα!
-  Υποβολή επιλεκτικών και στοχευμένων ερωτήσεων στους μάρτυρες,
-  Οι ερωτήσεις για τα δάνεια που δόθηκαν στο Σωματείο της “Ομόνοιας”,
-  Το γιατί δεν αποχώρησε το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση Χριστόφια,
-  Τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην Υπουργού Οικονομικών [επί Κυβέρνησης Χριστόφια] Κίκη Καζαμία για αποσπασματική ανάγνωση πρακτικού του Υπουργικού Συμβουλίου,
-  Αφού ο τέως Πρόεδρος κατάγγειλε τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο για ζημιά που έχουν προκαλέσει την οικονομία με ενέργειες τους, γιατί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής;
Και μετά λαλούν ΜΑΣ να έχουμε εμπιστοσύνη στην Επιτροπή! Δεν σφάξαμε!

Σήμερα το πρωί στο Πρωινό Δρομολόγιο”  στο Τρίτο του ΡΙΚ ο πρώην ΕΥΡΩΚΟ-κος και νυν “συναγερμικός” [και σύμβουλος του Προέδρου] Χρίστος Κληρίδης καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, προσπαθούσαν να υποβάλουν ότι το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος καθυστερημένα και ετεροχρονισμένα εγείρουν το διαδικαστικό θέμα της παράνομης ή όχι σύστασης της Επιτροπής. Και τί σημασία έχει αυτό Ρεεε; Εκείνο που μετρά είναι αν είναι νόμιμη ή παράνομη η Επιτροπή κι αν δικαιούται να εκδίδει αποφάσεις που απονέμουν πολιτικές ευθύνες. 
Άξιο απορίας είναι επίσης αν αυτή η [παράνομη] Επιτροπή Πική δικαιούται να εκδίδει ενδιάμεσες αποφάσεις... Να φανταστείτε ότι η [παράνομη] Επιτροπή μελέτησε και το ενδεχόμενο να βάλει πρόστιμο στον Χριστόφια για το μέγα “παράπτωμα” του να αποχωρήσει από τη θεατρική παράσταση που διοργάνωσε η Επιτροπή σε βάρος του... Ούτε καν αντιλήφτηκαν [στον κόσμο τους αυτοί και προφανώς και στις οδηγίες που πήραν!] ότι εκείνο που στην ουσία έκαναν ήταν μια προσπάθεια να τον φιμώσουν. Βλέπετε ο Χριστόφιας είναι ξεροκέφαλος και ήθελε να καταθέσει τη δική του άποψη για τα αίτια της κρίσης... [Την άποψη των άλλων την ακούσαμε πλειστάκις]... Και μετά, [όταν δεν έγινε το δικό τους] επιχείρησαν να τον εξευτελίσουν και να τον τιμωρήσουν. Για να μην μιλήσουμε για την αντιδεοντολογική ενέργεια τους να τον βάλουν να καταθέσει πριν από τον Ορφανίδη! Ποιος είναι το κάτω-κάτω ο Ορφανίδης; Ένας αστός τεχνοκράτης που τα έκαμε θάλασσα!     

***************************************
Αποσπάσματα από τη γραπτή δήλωση Χριστόφια

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου}... 


1. “Το 2008 – 2010 οι δείχτες της οικονομίας μαρτυρούν ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση απέδωσαν καρπούς. Στη φθινοπωρινή έκθεσή της το 2009,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωνε ότι: «Ως αντίδραση στην κρίση, η Κυπριακή κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα, υιοθετώντας μέτρα τόνωσης της οικονομίας και διαρθρωτικά μέτρα που συμποσούνται στο 1.5% του ΑΕΠ». Στην περίοδο αυτή η Κύπρος διατήρησε τον 3ο  ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και το δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί μόνο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με αντίστοιχη αύξηση είκοσι μονάδων στην Ευρωζώνη”…


2. “Αν οι διοικήσεις των τραπεζών δεν τζογάριζαν με την αγορά ελληνικών ομολόγων δεν θα αντιμετωπίζαμε  πρόβλημα”…


3.  “Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη διαδικτυακή tockWatch που με καλούσε να σματήσω να διαμορφώνω πολιτική με τον Πάμπη Κυρίτση και το Νίκο Μωυσέως και να καλέσω τον Ανδρέα Ηλιάδη ή το Μάκη Κεραυνό ή τον Παναγιώτη Κουννή να πιω ένα καφέ μαζί τους γιατί «έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες στην Κύπρο»


4.  “Ενώ στην Κύπρο πολεμηθήκαμε από την αντιπολίτευση, στην Ευρώπη παίρναμε τα εύσημα. Σημειώνω χαρακτηριστικά τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς ο οποίος στις 19 Μαΐου 2012 δήλωνε τα εξής:  «Η Κύπρος είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε άλλη οδό από αυτή που πήραν πολλές χώρες της Ε.Ε. Σ’ αυτή τη χώρα  η κοινωνική συνοχή εξακολουθεί να είναι  η μεγαλύτερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου συμβαίνει  το ακριβώς αντίθετο. Συνεπώς, πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές που πάντοτε υπερασπίζεται η Κύπρος και που θα είναι και  οι αρχές της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε., δηλαδή κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη»”…


5.  “Για την αγορά ελληνικών ομολόγων όμως, τη στιγμή που ξένες τράπεζες τα ξεφορτώνονταν δεν ήταν ευθύνη της Κυβέρνησης ούτε και μπορούσε να παρέμβει. Ήταν ευθύνη και υποχρέωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που δεν το έπραξε. Η αγορά των ελληνικών ομολόγων κόστισε στις τράπεζες και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία, περίπου 4.5 δις ευρώ. Η κυπριοποίηση της Μαρφίν Εγνατίας εγκρίθηκε από τον κ. Ορφανίδη. Δεν ήταν πράξη της Κυβέρνησης η οποία ούτε ρωτήθηκε ούτε γνώριζε. Αυτή η πράξη κόστισε στην κυπριακή οικονομία άλλα 5 δις ευρώ συν 5 δις ευρώ ELA που θα αποφεύγαμε αφού θα ήταν ευθύνη της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας.”


6.  “Στον ουσιώδη χρόνο, και παρά τις προειδοποιήσεις των Οίκων Αξιολόγησης κι άλλων για τις τράπεζες, ο κ. Ορφανίδης διαβεβαίωνε ότι οι τράπεζές μας έχουν τόση ισχυρή κεφαλαιακή βάση που μπορούν να αντέξουν το όποιο κούρεμα. Αυτό δήλωνε ο κ. Ορφανίδης ακόμα και μερικές μέρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.”


7.  “Για την απότομη μεγέθυνση του τραπεζικού τομέα μεταξύ 2004 – 2010, που έπρεπε  να ελέγξει ο προηγούμενος διοικητής, και τον καταστροφικό ρόλο που αυτή διαδραμάτισε πάνω στην κυπριακή οικονομία, είναι πολύ αποκαλυπτικό το υπόμνημα που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο σημερινός διοικητής  της Κεντρικής Τράπεζας κ. Δημητριάδης. Το υπόμνημα επισημαίνει ότι οι κυπριακές τράπεζες μεγεθύνθηκαν απότομα από το 2004 μέχρι το 2010 από τρεις σε έξι φορές του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας, συσσωρεύοντας μεγάλες ανισορροπίες που οδήγησαν το σύστημα σε κατάρρευση.”


8.  “Ο κ. Ορφανίδης δήλωσε ότι τα κυπριακά ομόλογα «δεν θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα στις διεθνείς αγορές». Η δήλωση αυτή καλύφθηκε από τα ΜΜΕ με τίτλους όπως «Σκιές Κεντρικής Τράπεζας για κυπριακά ομόλογα». Σημειώνω ότι είναι πρωτοφανές διοικητής Κεντρικής Τράπεζας να αφήνει σκιές για τους κρατικούς τίτλους της χώρας του. Σημειώνω ότι μερικές μέρες μετά τη δήλωση αυτή «έκλεισαν» οι διεθνείς αγορές για την Κύπρο, αφού αρκετοί κάτοχοι κυπριακών ομολόγων προσπάθησαν να τα πουλήσουν στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση.”


9.  “Μνημόνιο και Τρόικα σημαίνει απώλεια κυριαρχίας, σημαίνει επιβολή σκληρών και αντικοινωνικών μέτρων. Και στην περίπτωση της Κύπρου, μια χώρα υπό κατοχή, Μνημόνιο και Τρόικα σημαίνουν μεγάλο κίνδυνο για επιβολή επικίνδυνων λύσεων τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου, που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του λαού μας για σύντομη έξοδο από τα αδιέξοδα που η ίδια η Τρόικα μας έχει ρίξει.”

10.  “Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και οι διοικήσεις των τραπεζών για μακρά περίοδο, και πριν και μετά το κούρεμα, δήλωναν ότι οι τράπεζές μας έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ότι μπορούν να καλύψουν τις ζημιές.”

11.  “Κι ενώ η πλειοψηφία της Βουλής δεν έδειχνε καμιά προθυμία να συνεργαστεί μαζί μας στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και καταψήφιζε μέτρα που θα αύξαναν τα δημόσια έσοδα, την ίδια ώρα προωθούσε και ενέκρινε μέτρα μέσα από τη Βουλή που αφαιρούσαν έσοδα ή αύξαναν τα έξοδα. Παραθέτω ως παραδείγματα τη μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια από 8% στο 5%, την επιμονή για υιοθέτηση σειράς αιτημάτων, την προσπάθεια να ακυρωθούν οι άδειες κυκλοφορίας κ.ά..”

12.  “Η σύσταση που είχαμε από τους τεχνοκράτες ήταν πως έπρεπε να επιτευχθεί συμφωνία γιατί διαφορετικά θα κατέρρεε το Ελληνικό Κράτος και μαζί του θα χρεοκοπούσαν αμέσως οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες με άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στο Κυπριακό Δημόσιο.
Όσοι ισχυρίζονται ότι έπρεπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να έθετε το θέμα των κυπριακών τραπεζών για να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τις ελληνικές το κάνουν με την ασφάλεια, την άνεση και τη σιγουριά της εκ των υστέρων τοποθέτησης με την οποία ίσως συμφωνούν όλοι.”

Anef_Oriwn
[μελετώντας τη Δήλωση Χριστόφια]
Σάββατο 24/8/2013