Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Εικόνες από την Μοζαμβίκη...

See how two little girls made a difference for missions after learning about the hardships faced by children in Kenya...!


 
 
Lena and Mia at their lemonade stand raising money for children in Kenya.Earlier this year, His Grace Bishop Neofitos of Nyeri and Mount Kenya visited St. Katherine’s Greek Orthodox Church in Virginia. He had the opportunity to speak…
ocmc.org

Why More African Americans Are Drawn to the Orthodox Church

Great read...enjoy!
 
Karl Berry is one of a few black Americans to be ordained an Orthodox priest. He grew up in the African Methodist Episcopal Church but when he walked into an Orthodox…
www1.cbn.com

2016 Greek Fr Themi 23 September 4EB Radio Brisbane Australia Interview

Radio Interview in Greek by Mr Nick Kotis featuring Fr Themi with the help of Mr Nick Toumbas, Brisbane, Australia. 50min
 
Radio Interview in Greek by Mr Nick Kotis featuring Fr Themi with the help of Mr Nick Toumbas, Brisbane, Australia.
soundcloud.com|By pk4a

" We take our shoes for granted, but in Africa most children have no shoes or shoes that don’t fit..."







This shoe will grow 5 sizes and last for 5 years; We take our shoes for granted, but in Africa most children have no shoes or shoes that don’t fit. Help Rev Themi put this amazing shoe on every child he cares for; For $20 USD a pair give a gift that lasts for 5 years, as the child grows, the shoe expands up to 5 sizes.
P4K have already placed an order of 450 pairs and ask you to consider buying a pair and help Rev Themi help the children.
Click on the images below to help.

... https://www.facebook.com/supportp4k/

Αγορές γραφικής ύλης για το έργο του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ορθοδόξου Δημοτικού Σχολείου «Φως Εθνών» στην πόλη του Dolisie

Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν



Επικειμένης της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους 2016-2017 την 1η Οκτωβρίου 2016, έγιναν οι αγορές τού απαραίτητου παιδαγωγικού υλικού και της γραφικής ύλης, που θα εξυπηρετήσουν το έργο του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ορθοδόξου Δημοτικού Σχολείου «Φως Εθνών» στην πόλη του Dolisie.
Τις αγορές των ειδών πραγματοποίησε η λογίστρια της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ, κα.Sylvie Ntzatou, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή του Εκπαιδευτηρίου κ.Jean Claude Tchilibou, από τον οποίο θα γίνει η παραλαβή την 30η Σεπτεμβρίου 2016.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013089222974&hc_ref=NEWSFEED

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Bishop Athanasius of Κisumu laid a foundation stone of reconstruction of St Basil church...

ORTHODOX CHURCH DIOCESE OF KISUMU AND WESTERN KENYA








Today H. G. Bishop Athanasius of kisumu laid a foundation stone of reconstruction of St Basil church Checkendon. The church is permanent but small can't accommodate 600 parishioners worshipping in it. God open ways of funds for faster building of the ecclesia.

https://www.facebook.com/groups/1673909169525804/?fref=nf

2nd shipment of 2000 pairs of the "Growing Shoe" arrived in Freetown, Sierra Leone...







" Dear friend and supporters, this week our 2nd shipment of 2000 pairs of the "Growing Shoe" arrived in Freetown, Sierra Leone.
So far we have sent 3000 pairs for the poor including our school children, orphans and communities that Fr Themi looks after.
A big thank you to all that helped."


https://www.facebook.com/supportp4k/?hc_ref=NEWSFEED

Ιεραποστολή: ποια προσόντα χρειάζονται

header


Για να εργαστεί όμως κάποιος ιεραποστολικώς, πρέπει να κατέχει ορισμένα προσόντα. Τα προσόντα αυτά βασικά είναι πνευματικά. Ποια είναι αυτά;

1. Το πρώτο που χρειάζεται είναι η προσπάθεια και ο αγώνας να σώσει πρώτα ο πιστός τον εαυτό του. Να εργάζεται και να καλλιεργεί την ψυχή του. Να καταρτίζεται ο ίδιος και να φροντίζει να προοδεύει πνευματικώς.
Διότι πώς μπορεί να ωφελήσει τους άλλους, να τους παρακινήσει να γνωρίσουν το Σωτήρα Χριστό, ενώ ο ίδιος παραμελεί τον εαυτό του και παρουσιάζει στη ζωή του χτυπητά ελαττώματα; Πώς να βοηθήσει άλλες ψυχές, όταν προηγουμένως δεν φροντίζει για τη δική του; Σε τέτοια περίπτωση θα ισχύει γι’ αυτό η παροιμία της Αγίας Γραφής: «Ιατρέ, θεράπευσον σεαυτόν» (Λουκ. δ΄ 23). Όπως επίσης και ο λόγος του Κυρίου, που είπε από άλλη αφορμή:
«Πώς δύνασαι λέγειν τω αδελφώ σου· αδελφέ, άφες, εκβάλω το κάρφος το εν τω οφθαλμώ σου, αυτός την εν τω οφθαλμώ σου δοκόν ου βλέπων;» (Λουκ. στ΄ 42).
Πρέπει λοιπόν πρώτα να διορθώνει κανείς τον εαυτό του ή να αγωνίζεται ειλικρινώς γι’ αυτό και τότε παραλλήλως να βοηθεί αδελφικώς και με ταπείνωση και αγάπη και τους γύρω του.
Είναι δηλαδή απαραίτητο και βασικότατο γνώρισμα του εργαζομένου ιεραποστολικώς η συνέπεια. Η καλή και ενάρετη ζωή, το άγιο παράδειγμα. Όταν υπάρχει αυτό, τότε πείθει πολύ περισσότερο από τα λόγια. Αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και βεβαίωση, ότι όσα συνιστούμε στους άλλους είναι αληθινά και σωτήρια, το ότι εμείς πρώτοι τα ζούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Διαφορετικά θα μας πουν εκείνοι, προς τους οποίους κάνουμε ιεραποστολή, τη γνωστή παροιμία· «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες».
Πάλι ο ιερός Χρυσόστομος μας λέει σχετικώς:
«Πριν από τα λόγια, ας πείθουμε τους άλλους με το βίο μας. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε, η διά των έργων… Διότι και αν φιλοσοφούμε με πολλά λόγια, αλλά δεν παρέχουμε στους άλλους παράδειγμα ζωής, ανώτερο από τη ζωή τους, τότε «το κέρδος ουδέν». Γιατί δεν προσέχουν οι άλλοι στα λεγόμενά μας, αλλά ερευνούν αυτά που κάνουμε. Και μας λένε· εσύ πρώτος να πεισθείς στα λόγια σου και έπειτα να συμβουλεύεις τους άλλους. Γιατί, εάν μου περιγράφεις τα αναρίθμητα αγαθά της μελλούσης ζωής, εσύ όμως μένεις προσκολλημένος στα γήινα σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο, τότε τα έργα σου μου φαίνονται πιο πιστευτά από τα λόγια σου».
(Χρυσοστόμου, εις την προς Κορινθίους Α΄ λόγος γ΄ 40)

2. Ένα δεύτερο προσόν, που πρέπει να διαθέτει ο ιεραποστολικώς εργαζόμενος, είναι η αγάπη προς τους ανθρώπους. Αν δεν αγαπάς τον πλησίον, δεν μπορείς να γίνεις καλός Σαμαρείτης ψυχών. Αν δεν τον αγαπάς, δε θα τον θρέψεις και ποτίσεις πνευματικώς. Αλλά θα μείνεις αδιάφορος, όπως ο ιερέας και ο λευίτης της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, που είδαν τον τραυματία, αλλά τον προσπέρασαν, σαν να μην είχαν κανένα χρέος απέναντί του.
Αν δε σου προξενεί πόνο η απώλεια τόσων ψυχών, η πνευματική νέκρωση, που τυλίγει στα δίχτυα της τόσες αθάνατες ψυχές, τότε δε θα κάνεις τίποτε. Χρειάζεται λοιπόν αγάπη ειλικρινής προς τον πλησίον, για να αναλάβει κανείς το ιεραποστολικό έργο.

3. Εκτός από την αγάπη, πρέπει να αισθάνεται κανείς και ευθύνη για τις ψυχές που χάνονται. Ευθύνη και πόνο και οδύνη για τις «εικόνες του Θεού», που έχουν κυλίσει στη λάσπη της αμαρτίας ή στο σκότος των αιρέσεων.
Ναι, αδελφέ μου, έχουμε ευθύνη κι εμείς για τις ψυχές που χάνονται δίπλα μας. Βεβαίως την πρώτη ευθύνη την έχει ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος ελευθέρως διαλέγει το δρόμο του.
Ωστόσο και η δική μας απραξία, η δειλία και νωθρότητα αποτελούν μια ακόμη αιτία απώλειας τόσων ψυχών. Επομένως η ευθύνη μας είναι σοβαρή. Η δε συναίσθηση της ευθύνης αυτής πρέπει να γίνεται κινητήρια δύναμη, για να εργαζόμαστε ιεραποστολικά.
Ο ιερός Χρυσόστομος έχει και ως προς το ζήτημα αυτό να μας πει κάτι:
«Το να αμελούμε για τους αδελφούς μας, δεν είναι μικρό κακό, αλλά αίτιο τελειωτικής κολάσεως. Και αυτό αποδεικνύεται από την τιμωρία του τρίτου δούλου της παραβολής των ταλάντων. Αυτός δεν καταδικάστηκε για το είδος της ζωής του ή επειδή σπατάλησε το τάλαντό του. Γιατί αυτό το επέστρεψε ακέραιο. αλλά καταδικάστηκε, επειδή δεν εργάστηκε με το τάλαντό του. Κι εμείς λοιπόν, όσο κι αν είμαστε ενάρετοι και συγκροτημένοι, όσο κι αν έχουμε πολλή επιθυμία για την ανάγνωση των Αγίων Γραφών, δε θα κερδίσουμε τη σωτηρία μας μόνο με αυτά. Πρέπει να διπλασιάσουμε το τάλαντο. Και το διπλασιάζουμε, όταν μαζί με τη δική μας σωτηρία φροντίζουμε και για τη σωτηρία των άλλων».

4. Άλλο προσόν του ιεραποστόλου είναι η πεποίθηση ότι ο Κύριος είναι ο μοναδικός Σωτήρας των ανθρώπων. Ότι Εκείνος μόνο μπορεί να αναπαύσει και να ειρηνεύσει τις ψυχές. Εκείνος αποτελεί τη μοναδική απάντηση στα ερωτήματα και τις αναζητήσεις των ανθρώπων. Εκείνος που ήλθε «επί γης ειρήνη», που έγινε άνθρωπος, για να μας θεώσει, να μας ανεβάσει στη μακαριότητα της βασιλείας του Θεού.
Πράγματι, κανένα άλλο αγαθό, καμιά άλλη δύναμη δεν μπορεί να χαρίσει στον άνθρωπο τη σωτηρία, την ειρήνη και χαρά, παρά μόνο ο Κύριος Ιησούς. Γι’ αυτό, προς το Χριστό πρέπει να οδηγούμε τους ανθρώπους. Με Εκείνον να τους συνδέουμε. Όχι με τον εαυτό μας ή με οποιοδήποτε ανθρώπινο σύστημα, γιατί τότε θα διαπράξουμε αμαρτία. Το Χριστό να προβάλλουμε στους ανθρώπους. Και ο Χριστός βρίσκεται μέσα στην αγία, αποστολική και ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Από το βιβλίο “Εκστρατεία Ιεραποστολής” του Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Π. Χαραλαμπίδη,
θεολόγου – ιεροκήρυκα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ο Σωτήρ”.
 

Ο π. Ιγνάτιος, ψυχή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό

Ο π. Ιγνάτιος, ψυχή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό στο pontos-news.gr (φωτο, βίντεο)
 
Ο π. Ιγνάτιος, ψυχή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό στο pontos-news.gr (φωτο, βίντεο)

Ο 87χρονος π. Ιγνάτιος Μανδελίδης, Γέρων Επίσκοπος Πενταπόλεως, πρώην μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, είναι ένας σπουδαίος Μακεδόνας ιερωμένος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Έδεσσα με γονείς Μικρασιάτες. Ο πατέρας του εξόριστος σε καταναγκαστικά έργα και μουλαράς, όπως όλοι οι ανεπιθύμητοι, ήρθε με τον ξεριζωμό στην Ελλάδα.
Ο παππούς του ήταν εργάτης στα μεταλλεία Ακ Ταγ Μαντέν στον Πόντο, εξού και το οικογενειακό όνομα: ο γιος του μεταλλουργού ήταν ο μαντένλογλου, που εξελληνίστηκε και έγινε Μανδελίδης.
Ο π. Ιγνάτιος ήταν ήδη 52 χρονών όταν –ενώ ήταν ιεροκήρυκας στη Λάρισα– τον κάλεσε ο προϊστάμενος στην Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ» (Ορθόδοξη Χριστιανική Ιεραποστολική Αδελφότητα), στην οποία ανήκε, για να του ζητήσει να πάει βοηθός του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη στο Κονγκό, και ειδικότερα στην Κανάγκα. Πήγε, και όταν έφθασε... «Κοίταζα τον ουρανό και έλεγα: κάτω από τον ίδιο ουρανό είμαστε και στη Λάρισα και στην Κανάγκα. Από τότε πέρασε μια ζωή. Τριάντα τέσσερα χρόνια, είναι η τρίτη μου... καριέρα. Τώρα είμαι 86 χρόνων, λιγότερα δεν γίνονται, μόνο προχωρούν. Κάναμε μια συμφωνία με τον Θεό: “Ό,τι θα μου δώσεις θα σ’ το δώσω πίσω, δεν κρατάω τίποτε για μένα”. Και πάμε καλά μέχρι τώρα, θα δούμε τι θα γίνει μετά». Τι έγινε μετά;

Συνέχεια...  http://www.pontos-news.gr/article/151859/o-p-ignatios-psyhi-tis-orthodoxis-ierapostolis-sto-kongko-sto-pontos-newsgr-foto

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης που εργάζεται για την Ανάσταση της αφρικανικής ηπείρου... Ζάμπιας Ιωάννης: Ιεραποστολή σημαίνει μαρτυρία και μαρτύριο

ikivotos.gr

Στη Θεολογία Χατζή



Το σημαντικό έργο της ιεραποστολής παρουσιάζει στην "Κιβωτό της Ορθοδοξίας" ο Μητροπολίτης Ζάμπια Ιωάννης. Όπως λέει ο σεβασμιώτατος, εργάζεται ελπίζοντας μέσα από την Ορθόδοξη ιεραποστολική του δράση να ζήσει όχι μόνο η αφρικανική ήπειρος τη δική της Ανάσταση, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα σε έναν καλύτερο κόσμο.

Σεβασμιώτατε, από πολύ νέος αφιερωθήκατε στην ιεραποστολή στην Αφρική. Τι σας είλκυσε σε αυτή τη διακονία;
Δεν σας κρύβω ότι πάντοτε με είλκυαν οι προκλήσεις. Από πολύ μικρός αναλογιζόμουν ότι 2.000 χρόνια τώρα πρωταρχική διακονία της Ορθοδοξίας ήταν η ποιμαντική ευθύνη να οδηγήσει τους ανθρώπους στην εν Χριστώ σωτηρία. Τα βήματά μου τα οδήγησε ο Θεός υπό τη σκέπη της κατ’ εξοχήν Ιεραποστολικής Εκκλησίας, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Σε αυτή τη συνειδητή και κατασταλαγμένη επιλογή μου με ώθησαν πρόσωπα που εμφορούνταν από ιεραποστολικό ζήλο. Τα ευγνωμονώ από καρδιάς και τα μνημονεύω προσευχητικά.

Είναι εύκολο να ασχοληθεί ο καθένας με την εξωτερική ιεραποστολή;
Ιεραποστολή σημαίνει μαρτυρία και ταυτόχρονα μαρτύριο. Αυτό το ξεχωριστό μαρτυρικό μεγαλείο διακονίας προβάλλει και επιδεικνύει κατά τους τελευταίους είκοσι αιώνες της ιστορικής της πορείας η Εκκλησία των Αλεξανδρέων, από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, τον 1ο αιώνα.. Εγώ προσωπικά εργάζομαι ελπίζοντας μέσα από την Ορθόδοξη ιεραποστολική δράση να ζήσει όχι μόνο η αφρικανική ήπειρος τη δική της Ανάσταση, αλλά και ολόκληρη η Ανθρωπότητα σε έναν καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να ασχοληθεί καθένας με την αποστολή αυτή. Αντέχουν μόνο όσοι είναι αποφασισμένοι να αποδεχθούν με εμπιστοσύνη στον Χριστό τις αναγκαίες θυσίες, τους πόνους, τις αμφισβητήσεις και τις απορρίψεις για χάρη Του. Κυρίως, το «άδειασμα» του εαυτού τους για την αγάπη του «ελαχίστου αδελφού». Πολλές και ανυπέρβλητες δυσκολίες υπάρχουν στην ιεραποστολή. Μόνοι μας οι άνθρωποι αδυνατούμε να τις ξεπεράσουμε, αλλά ο Θεός πάντοτε βοηθά.

Τι σημαίνουν για την Ορθοδοξία άνθρωποι όπως ο Μακάριος, ο Πατριάρχης Θεόδωρος και ο Αναστάσιος Αλβανίας να αναλώνονται στον Ευαγγελισμό της Αφρικής;
Το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας εκφράζεται μέσα από πρόσωπα. Και οι τρεις Προκαθήμενοι που αναφέρατε συνδέονται με κοινό έργο και κοινά οράματα. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 -κρίσιμη εποχή για την Κύπρο και τις αφρικανικές χώρες, που σχοινοβατούσαν τότε μεταξύ ζωής και θανάτου, μαχόμενες κατά της αποικιοκρατίας-, συνέβη κάτι μοναδικό, που έμελλε να αλλάξει την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Mακάριος Γ’, καταδικασμένος χωρίς δικαστήριο από τους Άγγλους και εξόριστος στις Σεϋχέλλες, έπρεπε να περάσει από τη Ναϊρόμπι της Κένυας. Στη διάρκεια της εκεί παραμονής του γνώρισε τον αρχηγό του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κενυατών, Γιόμο Κενυάτα, μετέπειτα Εθνάρχη και πρώτο πρόεδρο της χώρας. Ο κοινός πόνος, ο κοινός αγώνας και η κοινή αδικία που υφίσταντο η Κύπρος και η Κένυα δημιούργησαν δεσμό φιλίας και κατανόησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που στάθηκε γόνιμος και ιστορικός στη μετέπειτα πορεία της Ορθοδοξίας στην Κένυα και επηρέασε θετικά και τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες. Ο Μακάριος σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο ΣΤ’ οργάνωσαν το πρώτο πατριαρχικό σεμινάριο «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ’». Εκεί προετοιμάζονταν από τον τοπικό πληθυσμό λαϊκοί κατηχητές και ιθαγενείς κληρικοί. Διευθυντής του διετέλεσε και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, κατά την ειρηνική επίσκεψή του στην Εκκλησία της Κύπρου, στην Ι.Μ. Κύκκου, είχε αναφερθεί στην προσφορά του Μακαρίου, τονίζοντας ότι «υλικώς και ηθικώς εστήριξεν την Ιεραποστολή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εξαιρέτως διά της ιδρύσεως της Πατριαρχικής Σχολής στο Ναϊρόμπι». Παρόμοιο πατριαρχικό σεμινάριο, υπό τον τίτλο «Πατριαρχική Σχολή Μεγάλου Αθανασίου», επαναλειτούργησε με πρωτοβουλία του κ. Θεοδώρου στην Αλεξάνδρεια. Το έργο του Πατριαρχείου μας συνεχίζεται απρόσκοπτα και δημιουργικά όσο θα υπάρχουν χαρισματικές προσωπικότητες, όπως αυτές που μνημονεύσαμε.

Τι χρειάζονται σήμερα οι ιεραπόστολοι της Αφρικής;
Σήμερα, το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας συνεχίζεται επάξια στην απέραντη αφρικανική ήπειρο από άξιους κληρικούς και λαϊκούς εργάτες του Ευαγγελίου, με πρωτεργάτη τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’. Ως πνευματικοί στρατιώτες του Χριστού, οργώνουν κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή της αφρικανικής γης, για να μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας, το Ευαγγέλιο του Χριστού παντού. Και όχι μόνον! Υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι. «Χιλιάδες μέλη των ιεραποστολικών κλιμακίων του Πατριαρχείου μας, κληρικοί και λαϊκοί, μοχθούν να προσφέρουν εαυτόν διά να δώσουν το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών, που αναζητούν στοργή και αγάπη», τονίζει ο Πατριάρχης. Σύνθημά μας η «Μαρτυρία αγάπης εν διακονία». Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις τον Πατριάρχη μας στη διάρκεια των συχνότατων ιεραποστολικών του περιοδειών να γίνεται ένα με πονεμένα ανθρώπινα πρόσωπα, με τους ταπεινούς και ταλαίπωρους Αφρικανούς, το ποίμνιό του. Οι Αφρικανοί αντιλαμβάνονται την αγαπώσα καρδία του, φλεγόμενη από αγάπη προς αυτούς. Πραγματικός πατέρας και αδελφός! Όλοι εμείς, οι συνεργάτες του στο Πατριαρχείο, παραδειγματιζόμαστε από αυτόν και προσπαθούμε να τον μιμηθούμε. Για τούτο, λοιπόν, χρειάζονται οι ιεραπόστολοι σήμερα. Το θεάρεστο αυτό έργο επιτελείται πρώτιστα με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, που εκλέγει τελικά τα κατάλληλα πρόσωπα.
Το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας συνεχίζεται επάξια στην απέραντη αφρικανική ήπειρο από άξιους κληρικούς και λαϊκούς εργάτες του Ευαγγελίου, με πρωτεργάτη τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β
Πρόσφατα προχειρισθήκατε Μητροπολίτης Ζάμπια και Μαλάουι. Πώς είναι η κατάσταση της Ορθοδοξίας στη χώρα;
Τα προβλήματα ανθρωπιστικής κρίσης και πνευματικής φτώχειας είναι τεράστια. Η Ζάμπια, ειρηνική χώρα 16 εκατομμυρίων ψυχών, μαστίζεται από ανεργία και υποσιτισμό. Τεράστιο ποσοστό των κατοίκων νοσούν ή είναι φορείς του AIDS. Μαλάρια, χολέρα και τύφος, ξηρασία και έλλειψη πόσιμου νερού, αδυναμία προσφοράς δωρεάν Παιδείας και ιατρικής περίθαλψης, εμφύλιοι πόλεμοι, εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, αγνοούμενοι, τεράστια ανεργία και μεγάλος πληθωρισμός είναι καθημερινοί εχθροί μας. Ζούμε σε χώρα με ειδικές συνθήκες. Η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο αμφίπλευρο ρόλο. Να νοηματοδοτήσει πνευματικά τους ανθρώπους, μπολιάζοντάς τους στο αθάνατο δέντρο της Ορθόδοξης πίστης και ζωής, και να βοηθήσει κατά το δυνατόν στην απάλυνση του ανθρώπινου πόνου, της κακουχίας, της πείνας και της φτώχειας. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, διότι μόνο εκείνοι που θα σπείρουν «εν δάκρυσι» θα θερίσουν «εν αγαλλιάσει» (Ψαλμ. 125,5). Πιστεύω και ελπίζω ότι ο Θεός της Αγάπης θα μας ενισχύσει στο δύσκολο έργο μας με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Το ελληνικό στοιχείο της Μητροπόλεως συμμετέχει στο έργο σας;
Στη Ζάμπια και στο Μαλάουι κατοικούν ολιγοστοί, αλλά προκομμένοι και εργατικοί Έλληνες. Ελληνική παροικία έχουμε στην πρωτεύουσα Lusaka και στην επαρχία Cooperbelt. Στο Μαλάουι, η σημαντικότερη παρουσία ελληνικού στοιχείου σημειώνεται στην πόλη Blantyre. Οι Έλληνες της Διασποράς, ιδίως όσοι κατοικούν στα όρια της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθειά του μέσω των Μητροπόλεων και των Επισκοπών του. Έτσι και στη δική μας Μητρόπολη το φιλότιμο και η πηγαία αγάπη τους μας στηρίζουν σε κάθε δυσκολία του πολύπλευρου έργου μας. Τους ευγνωμονούμε γι’ αυτό.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;
Το ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεώς μας αναπτύσσεται ικανοποιητικά, αλλά παρουσιάζονται καθημερινά ανάγκες, που έως την προηγούμενη ημέρα αγνοούσαμε. Δίνουμε αγώνα να σταθούμε ορθοί. Η οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας επηρεάζει άμεσα και το ιεραποστολικό έργο. Χωρίς την ηθική και υλική στήριξη των Χριστιανών, είναι σχεδόν αδύνατον να αντεπεξέλθουμε στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις. Χρειαζόμαστε να προετοιμάσουμε ιθαγενείς κατηχητές για τη διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης σε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους ιθαγενείς που επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι στη Ζάμπια και το Μαλάουι. Χρειαζόμαστε κατάλληλο κατηχητικό υλικό στην αγγλική και σε τοπικές διαλέκτους, εκδόσεις σχετικών λειτουργικών και θεολογικών βιβλίων και φυλλαδίων, χρήματα για μεταφορικά έξοδα των κατηχητών, που είναι μεγάλα, προκειμένου να φθάνουν στις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και για έξοδα βαπτίσεως (απαραίτητα είδη για το Μυστήριο). Χρειαζόμαστε επίσης πόρους για αγορά γης και οικοδομή μικρού ναού και σχολείου στους χώρους όπου θα αναπτυχθεί η ιεραποστολή. Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι άπορα και ορφανά. Χρειάζεται να φροντίσουμε εμείς για τη χορηγία υποτροφιών. Χρειαζόμαστε χρήματα για αγορά τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού και υποδημάτων.
Η οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας επηρεάζει άμεσα και το ιεραποστολικό έργο. Χωρίς την ηθική και υλική στήριξη των Χριστιανών, είναι σχεδόν αδύνατον να αντεπεξέλθουμε στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αγγίζει τα προβλήματα της ιεραποστολής;
Κάθε Σύνοδος αποτελεί θετικό βήμα προς την ενίσχυση της ενότητας, της οικουμενικότητας και της μαρτυρίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Στη συνερχόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη συμμετέχει και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπό την ηγεσία του Πατριάρχου μας, κ. Θεοδώρου. Είναι ανάγκη των καιρών να υπάρξει διορθόδοξη προσέγγιση για τον συντονισμό της Ορθόδοξης ιεραποστολής. Ελπίζω στην επόμενη Μεγάλη Σύνοδο να συζητηθεί και το θέμα αυτό.

http://ikivotos.gr/post/2679/zampias-iwannhs-ierapostolh-shmainei-martyria-kai-martyrio

Δύο Ελληνόπουλα «ιεραπόστολοι» της γνώσης στην Αφρική!

Μαθήματα ανθρωπιάς από τη Μαριλένα Μαραγκού και τον αδερφό της Κωνσταντίνο στην Ουγκάντα! Το πρόγραμμα «H-Ug Project» που βοηθά νέους να αποκτήσουν πρόσβαση στη μόρφωση και η συνεργασία με σχολεία και ΑΕΙ



dimokratianews.gr

Από τον
Αγγελο Σκορδά

Τη φλόγα της γνώσης μεταλαμπάδευσαν στους νέους της Ουγκάντα μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος δύο αδέλφια από την Αθήνα με μεγάλη αγάπη για τον εθελοντισμό. Ο λόγος για τη Μαριλένα Μαραγκού και τον αδερφό της Κωνσταντίνο - Λουκιανό, οι οποίοι δημιούργησαν το εθελοντικό πρόγραμμα «H-Ug Project» (Help Uganda Project). Σαν άλλοι ιεραπόστολοι -ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου- τα δύο αδέλφια, 27 και 23 ετών αντίστοιχα, άφησαν πίσω τους το ξέγνοιαστο ελληνικό καλοκαίρι και τη γειτονιά τους, την Καλλιθέα, και έπειτα από πολλούς μήνες σχεδιασμού μπήκαν στο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας Καμπάλα! Εκεί -σε συνεργασία με τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια μαζί με τη σύζυγό του Χαριτίνη και τα τέσσερα από τα έξι παιδιά τους φροντίζει περισσότερα από 400 άπορα ανήλικα στην κοινότητα του Αγίου Αντωνίου στην περιοχή Γουακίσο που βρέχεται από τη λίμνη Βικτόρια- από τις 22 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου προσπάθησαν να ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες στους νέους που σε αυτή τη γωνιά της μαύρης ηπείρου νιώθουν εγκλωβισμένοι.

«Πηγή έμπνευσης για το ταξίδι μας στην Ουγκάντα αποτέλεσε ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος αφιερώνει όλη τη ζωή του στο χωριό του Μόντε στην Ουγκάντα. Βρισκόμαστε σε επαφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές σε Ελλάδα και Κύπρο. Πριν από εμάς, η ξαδέρφη μας Μαρία Χριστοδούλου από την Κύπρο, ήταν η πρώτη που τόλμησε το ταξίδι στην Ουγκάντα. Η Μαρία είναι φωτογράφος και ο στόχος του ταξιδιού της ήταν να δημιουργήσει μια συλλογή φωτογραφιών με τα παιδιά της Ουγκάντα. Όταν επέστρεψε, διοργάνωσε μια έκθεση, στην οποία παρουσίασε "Τα χαμόγελα της Ουγκάντα"» λένε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για το πώς πήραν την απόφαση να μεταβούν σε αυτήν τη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους για τα παιδιά της Ουγκάντα. Να τα ενημερώσουμε και να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη γνώση και τη μόρφωση με μας. Για τον λόγο αυτό επισκεφτήκαμε σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια αλληλεπιδράσαμε με μαθητές, φοιτητές και καθηγητές, διενεργώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, μοιράσαμε γραφική ύλη και κυρίως μιλήσαμε μαζί τους για την αξία της μόρφωσης. Κάναμε ενημέρωση για τις ευκαιρίες σπουδών στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας έναν αυτοσχέδιο οδηγό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, τον οποίο δημιουργήσαμε εμείς. Επιπλέον, πήγαμε στο πανεπιστήμιο του Ndejje στην πρωτεύουσα και ενημερώσαμε προσωπικό και φοιτητές για το πρόγραμμα Erasmus+ και τις δυνατότητες αξιοποίησής του από τους ίδιους! Μάλιστα, κατά την παρουσία μας εκεί διοργανώθηκε από το ίδρυμα διημερίδα αποκλειστικά για το πρόγραμμά μας, το "H-Ug Project"! Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, γιατί αφενός ήταν κάτι εντελώς άγνωστο γι' αυτούς και αφετέρου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ζωής για προσωπικό και φοιτητές του πανεπιστημίου του Ndejje» συνεχίζει ο Κωνσταντίνος, απόφοιτος του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι το «H-Ug» είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από δικούς τους πόρους.

Οπως συμπληρώνει η Μαριλένα, δεν υπήρξε καμία επαφή με επίσημους ελληνικούς φορείς, παρά μόνο κρούσεις σε πανεπιστήμια για συνεργασία με αυτά της Ουγκάντα σε επίπεδο ανταλλαγής φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού. «Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν επικοινωνίας μας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπήρξε άμεση ανταπόκριση για τη διερεύνηση τρόπων προσέγγισης με το αντίστοιχο του Ndejje» λέει η ίδια, απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του ΠΑΠΕΙ.
Ομως, ποιες ήταν οι πρώτες εικόνες των δύο Ελλήνων εθελοντών φτάνοντας στην Ουγκάντα και ποια η αντιμετώπιση του απλού κόσμου και των φορέων που συνάντησαν;
Η στεναχώρια διάχυτη

«Προχωρώντας στους δρόμους της χώρας το βασικό συναίσθημα που μας κατέκλυζε ήταν η στενοχώρια. Είχαμε ακούσει για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά είναι διαφορετικά όταν διαπιστώνεις εκ του σύνεγγυς πόσοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, ζουν σε συνθήκες πραγματικής, σκληρής φτώχειας. Οταν είδαμε τα πρώτα ξυπόλυτα παιδιά να κουβαλάνε μπιτόνια με νερό, τα πρώτα μισογκρεμισμένα σπίτια, όχι φυσικά σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αλλά κατ' ανάγκην σπίτια, γυμνά παιδιά στην άκρη του δρόμου να ψάχνουν για τροφή, ανθρώπους να κουβαλάνε όλη τους την πραμάτεια πάνω σε ένα ποδήλατο και άλλες δραματικές εικόνες, πραγματικά νιώσαμε ντροπή» περιγράφουν, τονίζοντας όμως ότι παρά τις δυσκολίες ο κόσμος υπήρξε πραγματικά ζεστός, φιλικός και όλοι ήθελαν να τους βοηθήσουν, να τους γνωρίσουν, ακόμη και να τους περιποιηθούν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν.
«Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων ήταν εντυπωσιακή. Μας τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο, κάποια παραδοσιακά τραγούδια και μας χόρεψαν αφρικανικούς χορούς, ένα θέαμα μοναδικό! Μας αγκάλιασαν μεταφορικά και κυριολεκτικά, σαν να ζητούσαν να μείνουμε εκεί μαζί τους για πάντα. Οταν τους μοιράσαμε τα δώρα τους, μας υποκλίθηκαν με ειλικρινή σεβασμό δείχνοντας ότι πραγματικά εκτιμούν αυτά που τους δώσαμε. Με ενθουσιασμό μάς υποδέχτηκαν επίσης τόσο το προσωπικό όσο και οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Ndejje, δείχνοντας εκτίμηση για τη δουλειά μας. Ακόμη, ο μητροπολίτης Ουγκάντα Ιωνάς Lwanga μάς δέχτηκε με μεγάλη χαρά στη μητρόπολη και συζήτησε μαζί μας τους σκοπούς του ταξιδιού και του προγράμματός μας, ενώ αντίστοιχη ήταν και η υποδοχή του Ελληνα προξένου Κωνσταντίνου Νικολαΐδη» συμπληρώνει η Μαριλένα.

Ο πατέρας Αντώνιος που εξασφαλίζει φαγητό και στέγη στα φτωχά παιδιά!
Την ίδια στιγμή έκπληξη προξένησε στα δύο αδέλφια και η δίψα των μικρών μαθητών για μάθηση, αλλά και η θέλησή τους να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την Ελλάδα. Οπως λένε, ο κόσμος γνωρίζει καλά και αγαπάει τη χώρα μας και σε αυτό έχουν συμβάλει ιδιαίτερα ο μητροπολίτης Ιωνάς Lwanga αλλά και ο πατέρας Αντώνιος. «Οι μαθητές έδειξαν τρομερό ενδιαφέρον για τη γλώσσα μας και κατάφεραν να μάθουν αρκετές λέξεις και φράσεις. Είναι απερίγραπτη η ικανοποίηση που λαμβάνεις όταν να έχεις μπροστά σου 200 χαμογελαστά παιδιά που φωνάζουν "ευχαριστούμε, Ελλάδα"» σημειώνει με ενθουσιασμό η Μαριλένα.
Κάθε φορά που αναφέρεται στη συζήτηση ο πατέρας Αντώνιος, οι δύο νέοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια και με πραγματικό σεβασμό και εκτίμηση. Ο ιερέας, γέννημα θρέμμα της Ουγκάντα που όμως για μερικά χρόνια βρέθηκε στην Κρήτη, προκειμένου να ολοκληρώσει τις θεολογικές σπουδές του, ήταν ο άνθρωπος που τους βοήθησε καθ' όλη τη διάρκεια του μακρινού ταξιδιού τους και τους φιλοξένησε. «Ο,τι και να πούμε γι' αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο είναι λίγο. Το έργο του και ο αγώνας που δίνει καθημερινά μιλάνε από μόνα τους. Είναι υπεύθυνος για τέσσερις ενορίες στην Ουγκάντα, οι οποίες στο σύνολό τους διαθέτουν δημοτικό σχολείο. Στην ενορία του Αγίου Αντωνίου, ο πατέρας Αντώνιος έχει καταφέρει να χτίσει και να λειτουργεί ακόμη γυμνάσιο, λύκειο, ορφανοτροφείο και κέντρο υγείας! Επίσης, έχει χοιροτροφείο και ορνιθοτροφείο, και καλλιεργεί καφέ, καλαμπόκι και ρύζι. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει καθημερινά φαγητό για χιλιάδες παιδιά των ενοριών» λένε, συμπληρώνοντας ότι εκτός των παραπάνω έχει βοηθήσει δεκάδες αποφοίτους να σπουδάσουν σε Κύπρο και Ελλάδα, τις οποίες επισκέπτεται συχνά για να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιεραποστολικό έργο του.
«Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα παιδιά διαλέγουν τον δρόμο της ξενιτιάς και πηγαίνουν για εργασία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, κάτι το οποίο προωθείται από την κρατική τηλεόραση. Πρόκειται για μια μορφή δουλείας και όχι δουλειάς. Ομως, αυτή η επιλογή δεν προσφέρει καμία προοπτική εξέλιξης. Πρέπει να στρέψουμε τα νέα παιδιά στον προσοδοφόρο δρόμο της μόρφωσης και να γίνουμε μάρτυρες των αειφόρων αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης» συνηθίζει να λέει ο πατέρας Αντώνιος.
Η εθελοντική προσφορά που «ζέστανε» τις καρδιές και «γέννησε» την ελπίδα!
Εχοντας κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής και μια πρόκληση που οι περισσότεροι δεν θα τολμούσαν καν να φανταστούν η 27χρονη Μαριλένα και ο 23χρονος Κωνσταντίνος εξηγούν ότι οι μικρές καθημερινές στιγμές του ταξιδιού τους γέμισαν την ψυχή τους συναισθήματα που μόνο ο εθελοντισμός μπορεί να χαρίσει. «Νιώθουμε πραγματικά ευλογημένοι που το ζούμε όλο αυτό. Η πρωτοβουλία μας ζέστανε τις καρδιές εκατοντάδων ανθρώπων και γέννησε την ελπίδα στις ψυχές τους. Βέβαια, από μια πλευρά νιώθουμε και στενοχωρημένοι έχοντας διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων ανθρώπων. Νιώθουμε άσχημα που στην χώρα μας έχουμε παραπάνω και από τα βασικά, ενώ στην Ουγκάντα το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων καλύπτει με δυσκολία τις βασικές ανάγκες του, απλώς για να επιβιώσει» λένε οι δύο νέοι, οι οποίοι εν μέσω οικονομικής ύφεσης έστρεψαν το βλέμμα τους στους πραγματικά αδύναμους αυτού του κόσμου.
«Οι Ελληνες είμαστε ανοιχτός και φιλόξενος λαός. Ανέκαθεν ήμασταν, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Είμαστε, όμως, λαός των άκρων. Υπάρχουν οι ευαισθητοποιημένοι Ελληνες, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τον διπλανό τους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι άλλοι, οι "Νεοέλληνες", οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη δυσκολία του διπλανού τους. Το γεγονός ότι πολλοί κινητοποιούνται και συνεισφέρουν στο θέμα των προσφύγων, ωστόσο, δείχνει -αν μη τι άλλο- αλληλεγγύη. Μέσα από το "H-Ug" συναντήσαμε σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι καλοπροαίρετα θέλησαν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας. Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζονται η χώρα και ο κόσμος είναι ένα "ντόμινο" αγάπης, όπως το ονομάζουμε. Ο ένας να παρασύρει τον άλλον. Θετικά αυτήν τη φορά και όχι αρνητικά, όπως γίνεται συνήθως» καταλήγουν.

http://www.dimokratianews.gr/content/66225/dyo-ellinopoyla-ierapostoloi-tis-gnosis-stin-afriki

Το μεγάλο έργο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ στην Αφρική – απο τον Ε­πί­σκο­πο Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τας κ. Ιννοκέντιο

IMG_20160328_203645

Με συγκίνηση τελείωσε ο κύκλος της ετήσιας παρουσίασης του Συλλόγου της Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ με την ομιλία του
Θε­ο­φι­λε­στά­του Ε­πι­σκό­που Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τας κ. Ιννοκεντίου. 
Ο Επίσκοπος τόνισε τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιεραποστολή στην Αφρική  και μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε Ιερατικό προσωπικό σε αντίθεση με τις πολλές βαπτίσεις που γίνονται στις περιοχές Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τα.
Στα σχολεία παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση αλλά ο βασικός Σχολικός εξοπλισμός είναι πενιχρός και υπάρχει έλλειψη σε τετράδια και μολύβια.
Αναφέρθηκε με συγκίνηση στους προπάτορες της Ιεραποστολής, που με αυταπάρνηση άφησαν την Ελλάδα για να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα της ορθοδοξίας και του ευαγγελίου σε περιοχές της Αφρικής. Το έργο βέβαια δεν ήταν καθόλου εύκολο.  Αν δεν υπήρχε η συνδρομή των πιστών που είναι το σώμα της εκκλησίας, απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, θα ήταν πολύ ποιο δύσκολο ως και ακατόρθωτο.
Παρ’ όλες όμως τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που υπάρχουν απο την τοπική κυβέρνηση, η Ιεραποστολή θαυματουργικά μεγαλώνει και επεκτείνεται. Αρκετός είναι ο κόσμος και απο άλλες ομολογίες που θέλει να ξανά βαπτιστεί Ορθόδοξα, γιατί όπως λένε και οι ίδιοι,  μόνο εκεί υπάρχει η αληθινή πίστη.
Η Ορ­θό­δο­ξη Χρι­στι­α­νι­κή Εκ­κλη­σία έ­χει σημαντική πα­ρου­σία στο Μπου­ρούν­τι και οι πιστοί που έ­χουν βα­πτι­στεί α­νέρ­χον­ται  πε­ρί­που σε 3000 πι­στούς. Υπάρ­χει με­γά­λο πε­ρι­θώ­ριο α­νά­πτυ­ξης της Ορ­θό­δο­ξης ι­ε­ρα­πο­στο­λής στο Μπου­ρούν­τι ( αλ­λά και στη γει­το­νι­κή Ρου­άν­τα ), ώ­στε να δο­θεί η Ορ­θό­δο­ξη μαρ­τυ­ρία της πρώ­της, αρ­χέ­γο­νης Χρι­στι­α­νι­κής Εκ­κλη­σί­ας και της πρω­το­χρι­στι­α­νι­κής Α­πο­στο­λι­κής πί­στης των Πα­τέ­ρων και των Συ­νό­δων.
Η αληθινή πίστη μέ την Χάρη του Θεού αναζητείται, και νοσταλγείται στην Αφρικανική Ήπειρο. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο και θα έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση της ειρήνης και των αγαθών στον κόσμο που επαγγέλεται το Ευαγγέλιο του Χριστού, το Ευαγγέλιο της Αγάπης.

1 (15)

Βι­ο­γρα­φι­κό ση­μεί­ω­μα του Θε­ο­φι­λε­στά­του Ε­πι­σκό­που Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τας κ. Ιννοκεντίου.
Ο Θε­ο­φιλ.Ε­πί­σκο­πος Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τας κ.Ιν­νο­κέν­τι­ος (Byakatonda), γεν­νή­θη­κε στην Ουγ­κάν­τα το έ­τος 1964 και εί­ναι ελ­λη­νο­μα­θής. Ε­φοί­τη­σε στην Ι­ε­ρα­τι­κή Σχο­λή Α­γί­ου Ματ­θαί­ου Χα­νί­ων Κρή­της. E­σπού­δα­σε την ι­ε­ρά ε­πι­στή­μη στην Θε­ο­λο­γι­κή Σχο­λή του Α­ρι­στο­τε­λεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, έλαβε το πτυχίο του και συνέχισε με­τα­πτυ­χι­α­κές σπου­δές στην Συμ­βου­λευ­τι­κή Ποι­μαν­τι­κή. Πραγματοποίησε επίσης με­τα­πτυ­χι­α­κές του σπου­δές στη Πα­τρο­λο­γία στη Θε­ο­λο­γι­κή Σχο­λή του Τι­μί­ου Σταυ­ρού Βο­στώ­νης, κα­θώς και στη Συμ­βου­λευ­τι­κή Ψυ­χο­λο­γία στο Σε­μι­νά­ριο του Α­γί­ου Τύ­χω­νος στην Πεν­συλ­βά­νια ΗΠΑ.
Από το 2012 είναι Επίσκοπος Μπουρούντι-Ρουάντα.

1 (16)

Η Ι­ε­ρά Ε­πι­σκο­πή Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τας ι­δρύ­θη διά Πα­τρι­αρ­χι­κού και Συ­νο­δι­κού Τό­μου την 6η Ο­κτω­βρί­ου 2009. Στην πνευ­μα­τι­κή της δι­και­ο­δο­σία πε­ρι­λαμ­βά­νει τα κρά­τη Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τας, ως και τις ε­παρ­χί­ες North Kivu, South Kivu, Maniema και Ituri του α­να­το­λι­κού Κογ­κό.
Την χει­ρο­το­νία του Ε­πι­σκό­που Μπου­ρούν­τι και Ρου­άν­τας κ. Ιν­νο­κεν­τί­ου Μπι­α­κα­τόν­τα τέ­λε­σε στις 6.12.2012 ο Πα­τρι­άρ­χης Α­λε­ξαν­δρεί­ας κ.Θεόδωρος στον πα­νη­γυ­ρί­ζον­τα Κα­θε­δρι­κό – Πα­τρι­αρ­χι­κό Ναό του Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου στο Κα­ϊ­ρο.
Εί­ναι ο 6ος Α­φρι­κα­νός Ι­ε­ράρ­χης του Πα­λαι­φά­του Πα­τρι­αρ­χεί­ου Α­λε­ξαν­δρεί­ας, με­τά τους Χρι­στο­φό­ρο (Ρου­βήμ) Σπάρ­τα, Γε­ώρ­γιο Γκαν­τού­να (ε­πί­σκο­πο Νι­τρί­ας*), Θε­ό­δω­ρο Ναγ­κι­ά­μα (πρώ­το ε­πί­σκο­πο Ουγ­κάν­τας, το 1994**), Ι­ω­νά Λου­αν­γκά και Ι­ε­ρώ­νυ­μο Μου­ζέη και τρί­τος α­φρι­κα­νός ι­ε­ράρ­χης στη ση­με­ρι­νή ι­ε­ραρ­χία του Α­λε­ξαν­δρι­νού Θρό­νου.

Περισσότερα...  https://patratora.gr/archives/168650

Transforming the Lives of African Children Through Education (The Saint Nektarios Education Fund)

The Saint Nektarios Education Fund partners with local communities in African nations to provide education to children in remote villages.


Building Schools

" Through the grace of God and the love of many, the fund has provided over 430 scholarships and several operating grants to schools, distributing over $325,000 to educate needy students. Our current project in Uganda provides additional classrooms for over 450 students. So far we have built four schools in Uganda and one in Kenya with dreams for more..."

Ιεραποστολή: τόσο σημαντική όσο το νερό, Παρουσίαση της 5ης αποστολής στην Ουγκάντα (Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής)

 εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''
 
 

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου  στις 10.15.π.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ,θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της 4ης αποστολής στην Ουγκάντα με τίτλο :" Ιεραποστολή : τόσο σημαντική όσο το νερό-Παρουσίαση της 5ης αποστολής μας στην Ουγκάντα..
 

Orthodox Africa: Father Mwangi’s orphanage

Today is Fr Mark Mwangi Kibui birthday. Dear Father, best wishes to you today and many blessings from our Lord Jesus Christ. Here is some information about Fr Mwangi's ministry. Let's help him with his ministry today: http://orthodox.fund/…/orthodox-africa-father-mwangis-orph…/
 
Father Mark Mwangi took us to his orphanage named as Orthodox Africa. This orphanage is situated in the border of Tanzania and Kenya. We welcome all to spend
orthodox.Fund

DANS LA COMMUNAUTE PAROISSIALE « ASCENSION DU SEIGNEUR » POINTE-NOIRE




 
DANS LA COMMUNAUTE PAROISSIALE  « ASCENSION DU SEIGNEUR » POINTE-NOIRE
 
 
Le Dimanche 25 Septembre 2016, Sa Grâce l’Évêque du Congo-Brazzaville et Gabon, Mgr. Panteleimon, a célébré la Divine Liturgie et prêché la Parole de Dieu dans l'église paroissiale « Ascension du Seigneur » de la  banlieue «Km4», à Pointe-Noire.

Avant la fin de la Synaxe Eucharistique, l’Evêque a présenté le nouveau Comité Paroissial, remettant au Président de ce Comité,  Mr. Alphonse Maiza, la Lettre relative à sa nomination. Mr. le Président a exprimé la joie et la reconnaissance des fidèles à leur Berger et lui a assuré de leur bonne et honnête coopération pour la gloire de Dieu.
 
Par la suite, Sa Grâce a distribué des exemplaires du Nouveau Testament à toute l'assemblée et a rencontré les membres du nouveau Comité Paroissial, auxquels il a donné des orientations et des conseils paternels.
 

Η πολιτική κατάσταση στο Κονγκό και το όραμα για μια δυναμική Εκκλησία στην Μπραζαβίλ

Τελευταίο μέρος της συζητήσεως...
  
 
[Προηγούμενη δημοσίευση: http://bitly.com/2d1f9On] Η.Φ.: Πριν λίγες μόλις μέρες στη Γκαμπόν επανεκλέγη Πρόεδρος ο Αλί Μπονγκό. Για άλλη μία φορά…
pemptousia.gr

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

 Αποτέλεσμα εικόνας για μαδαγασκαρη


Μία ἀπὸ τὶς δραστηριότητες τῆς Ἐνοριακῆς Νεανικῆς Ἑστίας τοῦ ναοῦ μας εἶναι καὶ ἡ στήριξη τῆς Ὀρθοδόξου Ἱεραποστολικῆς Μητροπόλεως Μαδαγασκάρης τοῦ Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας. Καθημερινὰ στὸ ναό μας συλλέγονται διάφορα εἴδη ἀπὸ ρουχισμό, ὑποδήματα, κονσέρβες, σχολικὰ εἴδη: (τετράδια, μολύβια, ξυλομπογιές, τσάντες σχολικὲς χρησιμοποιημένες καὶ μή, στυλό, παιχνίδια), μικροέπιπλα ἤ ἠλεκτρικὲς συσκευές, κουζίνες, ψυγεῖα, φουρνάκια (ὄχι τηλεοράσεις) καὶ φάρμακα ὄχι ληγμένα,τὰ ὁποῖα ἀποστέλλουμε μὲ conteiner στὴ Μαδαγασκάρη 2 φορὲς τὸ χρόνο. Τὰ πράγματα συλλέγονται στὸ ναό μας καὶ πρέπει νὰ φέρουν τὴν ἐξωτερικὴ ἐτικέττα γιὰ «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ».
Ὑπεύθυνος προγράμματος: π. Θεμιστοκλῆς Χριστοδούλου.

http://orthmad.gr/news/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-2016-2017

AT THE PARISH COMMUNITY OF THE ASCENSION OF THE LORD, POINTE-NOIRE



AT THE PARISH COMMUNITY OF THE ASCENSION OF THE LORD, POINTE-NOIRE


On Sunday 25th September 2016, His Grace Panteleimon, Bishop of Congo-Brazzaville and Gabon, conducted the Divine Liturgy and preached the homily at the Parish Community Church of the Ascension of the Lord, in the “Km4” suburb of Pointe-Noire.
Before the end of the Eucharistic gathering the Bishop presented the new Church Council of the Church, giving its Chairman, Mr. Alphonse Maiza, the relative Letter of Appointment. The Chairman expressed the joy and gratitude of the faithful to their Shepherd, and assured him of the good and honest cooperation to the glory of God.  
His Grace then handed out copies of the New Testament to the entire congregation and then had a meeting with the members of the new Church Council, to whom he gave paternal guidance and advice. 
 

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του ιεραποστολικού περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ( γ’ τρίμηνο 2016 )

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γ’ τρίμηνο 2016. Μπορείτε να γίνετε συνδρομητές και να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ στο σπίτι σας το περιοδικό. Εγγράψτε ( αν είστε ιερείς…
ierapostoli.wordpress.com


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ POINTE-NOIRE

Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν



Με τον Εξοχ. Κυβερνήτη του Pointe-Noire κ.Alexandre Honoré M’Paka, συναντήθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων την 27η Σεπτεμβρίου 2016.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα. Ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τον κ. Κυβερνήτη για την αγαστή συνεργασία με τον ίδιο και τις κρατικές αρχές που αυτός εκπροσωπεί στην περιφέρεια Kouilou, την διοικητική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας Pointe-Noire.
Ο κ. Κυβερνήτης ευχαρίστησε τον Επίσκοπο για το επιτελούμενο κοινωνικό έργο και την δυναμική παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κονγκό, συμπληρώνοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα υποστηρίζουν πάντοτε τις προσπάθειες Αυτής.
Τέλος, ο Θεοφ.κ.Παντελεήμων προσέφερε στον Εξοχ.κ. Alexandre Honoré M’Paka ιερό εικόνισμα του Αγίου Αλεξάνδρου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013089222974&hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

" Α group of Medical Check for Children Organization were in Rwanda for medical camps preparation of 2017..."

Innocentios Byakatonda



Through the blessings of H.G Innocentios the Bishop of Orthodox Diocese of Burundi and Rwanda, Since 22nd-26th September 2016; a group of Medical Check for Children Organization were in Rwanda for medical camps preparation of 2017.
The team managed to visit five places around Rwanda, and they are willing to assist children who really need special health care.
Please, keep this mission in your prayers.
From the Desk office of the Diocese.

Περισσότερα...  https://www.facebook.com/profile.php?id=100006650526397&hc_ref=NEWSFEED

St Irene Orthodox mission children reciting a Bible verse from John 3:16...

Eliud Muthiru


St Irene Orthodox mission children reciting a Bible verse from John 3:16.
God bless you all as you listen..

https://www.facebook.com/eliud.muthiru.5

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Remember to pray for the Orthodox Church around the world !

Orthodox Christian Mission Center



Remember to pray for the Orthodox Church around the world. May those who do not know Christ come to know Him, and may those who do know Him be strengthened by Him!

https://www.facebook.com/OrthodoxChristianMissionCenter/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

Δραματική έκκληση του Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρου για τα έξοδα της Θεολογικής Σχολής Κινσάσας...

 
Δραματική έκκληση του Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρου για τα έξοδα του ορθόδοξου πανεπιστημίου στη Κινσάσα, καθώς και την κατασκευή ορθόδοξου ναού σε περιοχή αναπήρων. Άλλη μια φωνή για τις τεράστιε…
ierapostoli.wordpress.com

Λουσάκα, Ζάμπια: Πανηγυρίζων Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου. Orthodox Church in Lusaka, Zambia.

 
H Ζάμπια είναι μια χώρα που είναι γεμάτη από διάφορες χριστιανικές αιρέσεις, ενώ η μικρή Ορθόδοξη Εκκλησία της έχει τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις. Ως Ορθόδοξοι…
ierapostoli.wordpress.com

Ιεραποστολή: τόσο σημαντική όσο το νερό: Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στην Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

 
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου   στις 10.15.π.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής μετά το τέλος της Θείας Λειτουργ...
ekdoseisxrysopigi.blogspot.com|By εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''

Διανομή τροφίμων σε άπορα παιδιά στην Κένυα

Presvytera Alice Mwangi





Fr Mark and Presvytera Alice giving food to the needy kids!

https://www.facebook.com/alice.mwangi.9?hc_ref=NEWSFEED

St Irene Orthodox Μission children praising God this morning

Eliud Muthiru



St Irene Orthodox mission children praising God this morning during Assembly. It is very cold no wonder in jackets.
www.stirene.epizy.com
https://www.facebook.com/eliud.muthiru.5

Bishop Athanasius of Κisumu and western Kenya after Holy Liturgy at St Philip Orthodox Church in Nandi...

ORTHODOX CHURCH DIOCESE OF KISUMU AND WESTERN KENYA





" Today H. G. Bishop Athanasius of kisumu and western Kenya after Holy Liturgy at St Philip orthodox church in Nandi, presided over a fund drive for construction of a permanent cathedral. Glory to God for Generous contributions."

https://www.facebook.com/groups/1673909169525804/?multi_permalinks=1755126314737422&notif_t=group_highlights&notif_id=1474824738211374