dijous, 28 de maig del 2009

La nova política de la SGAE

Aneu amb compte a la nova política de la SGAE: intimidació amb "papers" de jutjat mercantil que, en realitat, no obliguen a res, i intent d'apropiació amb traïdoria de material informàtic.

Rebut a través de la llista ubuntucat-info.


Powered by ScribeFire.

diumenge, 24 de maig del 2009

25 de maig, dia de l'orgull friqui


Per als pocs que potser encara no ho saben, el 25 de maig de 1977 es va estrenar la primera pel·lícula de la saga Star Wars (el IV episodi, una numeració que va deixar perplex més d'un espectador). Amb aquesta excusa, uns quants anys més tard es va començar a celebrar el "Dia de l'Orgull Friqui", una manera de reivindicar públicament el gust per algunes obres de ficció mal vistes per la crítica oficial (o per la cultura oficialista i burrocràtica, curta de gambals).

Any rere any, aquesta celebració va guanyant seguidors entre els adeptes, no només a Star Wars, sinó també a Start Trek, Battlestar, The Lord of the Rings, Harry Potter, Disco World i moltes altres novel·les i pel·lícules que presenten, com a principal punt en comú, basar-se en la fantasia més lliure i més poc acomplexada. I aquesta moda a arribat a tal punt que, segons alguns, avui en dia la cosa més friqui és declarar-se no friqui. Ho puc comprendre: sempre que algú es declara "normal" davant de mi, el miro amb la curiositat de l'entomòleg que acaba de descobrir una nova espècie d'aranya capaç de convertir-se en crisàlide i, posteriorment, en elefant.




Personalment, entenc aquest dia com un homenatge a la ficció, a la creativitat i a la capacitat humana de deixar-se seduir per la meravella.

I vosaltres, de què sou friquis?


Powered by ScribeFire.

dijous, 14 de maig del 2009

Avui no parlaré de Zapatero ni de la bajanada dels ordinadors

Fa uns dies, em vaig passar pel bloc d'en Déric, una de les veus que llegeixo des de fa més temps a l'univers blocaire. I, el que em va cridar l'atenció, no va ser el que havia escrit, sinó el petit gadget que havia afegit al marge: una colla de pingüins animats!
Ja ho sé, ja ho sé, les paraules d'en Déric són sempre més interessants i de més alta volada intel·lectual que mitja dotzena d'aquests panxudets maldestres i despistats que es dediquen a perseguir el punter del ratolí. Però, què voleu que us digui? Des que vaig descubrir el món GNU/Linux, els pingüins són la meva petita feblesa, la meva mascota.
I aquí els teniu. Si us hi fixeu bé, veureu al Tux jugant amb ells, la mar de content.

Gràcies, Déric, per la troballa.



Powered by ScribeFire.

dimecres, 13 de maig del 2009

Problemes amb els comentaris

Ja fa dies que tinc problemes a l'hora de deixar-vos comentaris. Fa una setmana que no puc comentar als blocs de la Nimue (que ha publicat un conte-reflexió-el-que-sigui preciós), del Déric (que ha adoptat uns pingüins la mar de simpàtics i el Tux es passa el dia jugant amb ells), de la Montse (que m'ha fet recordar les cançons del Raimon).

Catxis la mar, el Blogger aquest que està fent el tonto...


Powered by ScribeFire.

dilluns, 11 de maig del 2009

De gom a gom

La Festa d'Instal·lació a l'IES Nicolau Copèrnic de Terrassa va estar de gom a gom: més de 300 assistents al llarg de la tarda del divendres i de tot el dissabte; una quinzena de xerrades, tallers, taules rodones que, en alguns casos, es van haver de repetir de tanta demanada com hi havia; i encara no sabem quantes assistències tècniques i quantes instal·lacions es van oferir durant la Install Party.

Sobretot, jo en destacaria la gran qualitat i quantitat de comunicació humana que hi va haver: pels racons, pels corredors, pel patí interior, en la cantina, per tot arreu trobaves persones que s'acabaven de conéixer i que conversaven animadament sobre els últimes comentaris de la xarrada que havien escoltat o sobre el futur del programari lliure en l'adminstració pública o privada o sobre aquell telèfon mòvil obert tan meravellós que podia executar una Debian (i que, segons diuen, fins i tot serveix per parlar per telèfon).

Sens dubte, la Festa més gran que hem celebrat els ubuntaires en català.

dijous, 7 de maig del 2009

Ètica burocràtica

Un buròcrata és un senyor que, quan li manen una feina, consulta el protocol que explica com l'ha de fer: pas A, pas B, pas C, pas D, pas E. El buròcrata comença pel pas A; després, executa el B; si, posem per cas, en arribar al pas C s'adona que el procés ABCDE, tal i com està descrit al protocol, està condemnat a la catàstrofe, quan acabi amb el pas C continuarà amb el D, i així fins arribar al pas E.

Per què no ha alterat el procés? Doncs, perquè en la mentalitat del buròcrata, si ha seguit al peu de la lletra el protocol i el procés ha acabat en desastre, ningú no li tirarà la bronca: ell ha seguit les ordres fidelment, ha fet el que li manaven. En canvi, si s'hagués saltat el protocol i hagués evitat la més gran de les calamitats, probablement seria expedientat per haver-se botat les normes.



A la fàbrica, estic rodejat de buròcrates que es passen l'hora de l'esmorzar atacant els protocols a sang i fetge. Quan el timbre ordena tornar a la feina, els continuen acatant a sang i fetge.



Reflexió personal: hauré d'aprendre la virtut de l'obediència?




Powered by ScribeFire.

dimarts, 5 de maig del 2009

Ens han enganyat: el SAGA no funciona únicament amb Firefox


El problema

El SAGA, Sistema d'Administració i Gestió Acadèmica, és el malson dels docents catalans a l'hora de control·lar les faltes d'assistència dels alumnes o de posar-los les notes: és una aplicació via web mal dissenyada i lentíssima.

El SAGA, però, té un problema (problema?): és incompatible amb l'Internet Explorer. Bé, en realitat, IE és incompatible amb el SAGA, cosa previsible, perquè l'Explorador de l'Imperi és incompatible amb qualsevol pàgina que segueixi mínimament els estàndards html, css, php i altres igualment importants en Internés.


Dues virtuts inesperades

Però deia que això és una virtut: per què? Doncs, per un parell de raons. D'una banda, perquè quan un docent arriba a un centre públic català, una de les primeres coses que li expliquen és que haurà d'utilitzar aquesta aplicació per realitzar una sèrie de tasques, i que ningú no ho farà per ell, cosa que assegura un cert nivell, per mínim que sigui, d'alfabetització digital entre els docents catalans. I, d'altra banda, el posa en contacte amb el programari lliure (potser per primera vegada en la vida; esperem que no sigui l'única).

En efecte, al mateix temps que el cap d'estudis o el secretari li parlen de les funcions de tan incòmoda eina, li expliquen, això sí, haurà de fer-la amb el Firefox, que és, solen afegir, l'únic navegador amb què funciona.

Dooooooncs... No, no és ben bé així. És veritat que funciona bé amb el Firefox (vull, que funciona amb el Firefox: el SAGA no funciona mai bé; de fet, no sé si el verb "funcionar" és aplicable al cas del SAGA), però no és l'únic navegador amb què el podem fer anar. I com que un servidor és tafaner de mena, n'ha descobert uns quants.


Una solució que fa per mi

Estava jo plantejant-me quines aplicacions ultralleugeres (per ocupació de disc dur i per ús de la RAM i de la CPU) podria instal·lar sobre l'Idèfix (ja sabeu, l'EeePC 701), quan, emprant el Firefox, vaig recordar que aquest, de lleuger, res de res. Vaig recordar que l'Opera, que havia estat, ja fa molts anys, la meva primera alternativa a l'Explorador de l'Imperi, m'havia agradat molt, entre altre moltes coses, perquè era lleuger i ràpid. Però... jo necessitava un navegador compatible amb el SAGA: calia, doncs, fer-hi la prova.

I la prova va ser tot un èxit: amb Opera, he posat i llevat absències als meus alumnes sense cap problema, de manera que no trigaré en llevar Firefox del petitó de la casa. A més, amb Opera tinc: client de correu, client d'IRC (l'únic canal de xat que faig servir és en aquest protocol), lector de fils RSS, admet l'ús de correctors ortogràfics, es pot personalitzar amb "widgets" (no tant com el Firefox, però), té un gestor de descàrrega que inclou torrents, permet la sincronització de marcadors (adreces d'interès) entre "operes" situats de diversos ordinadors... És a dir, m'ofereix tot el que necessito i, a més a més, em permet prescindir d'un grapat de programes, no només substituir un navegador pesat (molt bo, però pesat).

Opera té l'inconvenient, això sí, de no ser programari lliure (és gratuït, però no lliure). Tractant-se de l'Idèfix, hauré de fer una excepció.


Alguna solució més

I, després de solucionar les meves necessitats, estava clar quin seria el següent pas, oi? Doncs, sí, en efecte, em vaig dedicar a provar altres navegadors, amb la intenció de fer una petita llista dels que funcionen i dels que no funcionen amb SAGA (o dels que el fan funcionar, millor dit). I el resultat és el següent:


  • Amaya: no (no m'ha permés accedir ni a la pàgina);
  • Dillo: no (no ha passat del login);
  • Firefox: sí;
  • Konqueror: sí;
  • Epiphany: no;
  • Galeon: no (aquest i l'anterior han tingut problemes en l'obtenció del certificat de seguretat);
  • Opera: sí;

No he tingut ganes d'instal·lar i provar el Flock; però, com es basa en el Firefox, potser funciona. En canvi, ja que hi era, ho he provat amb ELinks; però, com era previsible, res de res.

Però, i això crec que és important, ja sabem que, com sempre, a GNU/Linux tenim diverses solucions i cadascú pot triar la més li agradi: a més de Firefox i d'Opera, tenim el Konqueror.





Powered by ScribeFire.

dilluns, 4 de maig del 2009

Saps que ets un geek quan...

... Quan expliques als amics que t'has passat el cap de setmana muntant un servidor domèstic i et responen, escandalitzats, que si vols celebrar una orgia amb el majordom és cosa teva, però que facis el favor de no anar pregonant-ho.

dissabte, 2 de maig del 2009

Pares i mares que teniu fills i filles en edat escolar (dos punts)



Suposo que, fins i tot si no us hi obligués la llei, els enviaríeu a l'escola i a l'institut perquè es facin homes i dones de profit (la qual cosa sol significar "convertir-se en mà d'obra barata i poc exigent"; però aquesta és una altra història). Feu ben fet; almenys, en general.

Perquè, de tant en tant, els docents també cometem pifiades, i de les grosses. De les que podrien acabar davant d'un jutge si algun pare intel·ligent i sensible (i coneixedor del sistema judicial, i amb possibles per pagar-se un advocat) se n'assabentés. Pifiades que, a primera vista, no són sinó accions rutinàries dins de l'aula.

És evident que la majoria de pares i mares intenten inculcar a les seves criatures postures sensates i responsables davant de temes delicats (l'educació vial, les drogues, les relacions sexuals); però sovint els hi manca informació tècnica i preparació docent. I aquí és on intervé els sistema educatiu amb temaris que contemplen aquests aspectes i amb xerrades i conferències que els reforcen en les etapes més vulnerables; i amb professionals que porten tota una vida preparant-s'hi, és clar (i que no s'hi dedicarien sense una gran dosi de vocació, perquè si fos pel jornal...; però aquesta també és una altra història).

Però, de vegades, i amb tota la bona fe del món, els docents ens equivoquem i cometem alguna grossa badada. Com ara passar als alumnes un qüestionari mal dissenyat. Generalment, aquestos qüestionaris vénen "de dalt", són els especialistes del Departament d'Educància els qui els redacten en base a criteris pedagògics (discutibles, d'acord, però ja discutits a alts nivells acadèmics i, per tant, amb una certa garantia —o això vull pensar); són aquells que s'han de contestar marcant amb llapis l'interior d'un requadre petitíssim (perquè els pugui llegir una màquina, no pas una persona), sobre paper amb tonalitats taronja o ocre, mentre les preguntes es troben a banda, en una mena de quaderns acuradament editats.


El problema, però, apareix quan algun pedagog o pedagoga entusiasta decideix que cal insistir-hi i, sense retre compte a ningú, dissenya un d'aquestos formularis. I ja l'hem cagada. No crec que un formulari que no és tipus test, sinó de tipus textual, on l'alumne ha d'escriure cada resposta amb totes les lletres, pugui considerar-se anònim. No, si ha de ser corregit pels pedagogs del centre, que coneixen o poden conèixer la cal·ligrafia dels vostres fills.

I, francament, hi ha maneres de preguntar les coses que jo no les faria servir ni per dirigir-me a un adult o a una adulta (tret que tingués la clara intenció de muntar-m'ho amb ell o amb ella): molt menys encara les adreçaria a un adolescent. I mai de la vida a un alumne meu o a una alumna meva.

(I... no, no vaig a reproduir les preguntes que vaig trobar en aquell qüestionari, perquè, aleshores, qui podria acabar davant del jutge seria jo.)




Conclusió: si teniu fills en edat escolar, prohibiu-los absolutament que contestin cap qüestionari que els hi passin a l'escola o a l'institut (tret que sigui un examen, és clar), fins que el centre us l'hagi fet arribar i en doneu el vist-i-plau. Per si les mosques.





Powered by ScribeFire.

divendres, 1 de maig del 2009

Festa de llançament de la Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

En Tux apareix corrent aquest matí, salta sobre el llit, comença a pegar brams (ell diu que estava cantant: sí, sí, cantant...) i no para fins que obro un ull i em posa davant dels nassos aquesta notícia. Que sí, Tux, que sí, que ara la hi penjo...

(Nota mental: no tornar a adoptar un pinguí neuròtic...)

Ah! I donarà puntets de formació per als docents.

Festa de llançament de la Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope



Inscripcions obertes
Maig de 2009

*Dates: Tarda del divendres 8 de maig i tot el dissabte 9 de maig de 2009.
*Lloc: IES Nicolau Copèrnic (http://www.iescopernic.com)
       Torrent del Batlle,10. Can Boada.
       Terrassa (08225) Barcelona.
*Inscripció: http://www.ubuntu.cat/JauntyJackalope. Gratuïta, les 100 primeres inscripcions inclouen dinar i samarreta). Entre els assistents sortejarem un disc dur multimèdia i una pocket bike.
*Tríptic de les jornades: http://tinyurl.com/cqfwyh
*Wiki: https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam/JauntyJackalope
*Contacte: rcarreras@ubuntu.cat i sergi.tur@upc.edu

Què és una festa de llançament?
-------------------------------

Cada 6 mesos, Ubuntu llança una nova versió del seu sistema operatiu.
El 23 d'abril de 2009 va sortir la versió 9.04 de la distribució
GNU/Linux Ubuntu.

Per a celebrar aquest esdeveniment, la comunitat d'usuaris d'Ubuntu en català, organitza una Festa (Release Party).

Aquestes festes les organitzen per tot el món els grups locals (LoCo Teams) d'Ubuntu.

Activitats
---------------------------

Consulteu el detall de les activitats a:

*https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam/JauntyJackalope#Lloc%20i%20programa%20d%27activitats
*http://tinyurl.com/cqfwyh

Divendres 8 de maig

*17:00-18:00: Taula rodona. Què pot fer la comunitat de programari lliure per la Linkat? Ponents: Joan de Gracia i Sergi Tur
*18:00-19:00: Xerrada sobre bases de dades lliures: El cas d'OpenStreetMap. Ponent:Jaume Figueras
*19:00-20:00: Presentació Programari Lliure i Ubuntu. Ponent: Giorgio Grappa
*17:00-21:00: Install Party.
    
Dissabte 9 de maig

Matí

*9:45-10:00: Benvinguda dels assistents. Acreditacions, repartiment de les samarretes i tiquets pel dinar i nº pel sorteig
*10:00-10:30: Inauguració de la Festa. A càrrec de Xavier Martin, regidor de Serveis Generals de Terrassa, Joaquim Núñez Cabanillas, subdirector general de Formació i Desenvolupament del Personal Docent del Departament d'educació i Javier Laganga director de l'IES Nicolau Copèrnic.
*10:30-11:30: Presentació Programari Lliure i Ubuntu. Ponent: Giorgio Grappa
*10:30-11:30: Taller d'ús i col·laboració amb OpenStreetMap. Ponent: Jaume Figueras
*11:30-12:30: Taller. Com obtenir claus WEP. Ponent: Sergi Tur Badenas
*11:30-12:30: GNU com a entorn de desenvolupament. Ponent: Aleix Pol
*12:30-13:30: Taller. Com treballar col·laborativament amb launchpad. Ponent Jordi Esteve
*12:30-13:30: Introducció a KDevelop 4. Ponent Aleix Pol
*10:00-13:30: Install Party

*13:30-15:30: Dinar

Tarda

*15:30-17:00: Taller. Els paquets de programari. Ponent: Juanjo López
*15:30-17:00: Taller de Gimp. Ponent: Lluïsa Nuñez
*17:00-18:30: Taller. Gestió de còpies de seguretat. Ponent: Víctor M. Lino
*17:00-18:30: Tutorial. Què és OpenERP i OpenObject. Ponent: Jordi Esteve
*18:30-19:30: Presentació d'OpenMoko. Ponent: David Reyes Samblas Martinez
*18:30-19:30: Taller. Gestió documental. Pol Jané/Kenneth Peiruza GNU Networks
*19:30-20:30: Taller. Eines de seguretat. Kenneth Peiruza / Pol Jané de GNU Networks
*15:30-20:30: Install Party
*20:30: Cloenda de la Festa

Durant tot el dia de dissabte, hi haurà una sala on l'equip de joves ubuntaires farà demostracions i tornejos de jocs lliures.

Qui les organitza?
------------------

L'IES Nicolau Copèrnic (http://www.iescopernic.com) i la comunitat d'usuaris d'Ubuntu en català (https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam).

Podeu consultar la llista completa de persones que col·laboren en l'organització a la wiki de la Festa (https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam/JauntyJackalope).

Obtenció de certificat
----------------------

Aquest any, i per primer cop, tots els assistents que omplin el full d’inscripció i assisteixin a un mínim 10 hores d'activitats de la Festa, rebran el corresponent certificat acreditatiu, emès pel Departament d’Educació.

Volem donar així un valor afegit al conjunt d'activitats de la Festa.

Qui les patrocina?
------------------

*Minolta (http://www.konicaminolta.es/)
*Conceptronics (http://www.conceptronic.com/)
*Projecte d'integració de la formació professional (http://www.pifp.cat/)
*Informàtica Terrassa

Qui col·labora?
---------------

*Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació
*Ajuntament de Terrassa

Powered by ScribeFire.