donderdag 24 januari 2013

Leren rokje

(ja, het was heeeeeel koud buiten, maar zo kwam de kleur net wat beter uit...)
Laatst liep ik ergens langs waar aan het raam twee leren rokjes waren gehangen. Hele leuke leren rokjes, gemaakt van kleine vierkante gekleurde stukjes. Voor kleine meisjes. Het idee liet me niet los en toen ik weer eens bij Boeken binnenliep en daar grote bakken met leerrestjes zag staan, stond mijn plan vast. Een flinke handvol kleine en iets minder kleine leren stukjes in allerlei kleurtjes heb ik meegenomen.
Ik heb minstens drie avonden zitten knippen - de vierkantjes die ik had gezien vond ik wel erg voor kinderen, dus besloot ik te gaan voor verticale banen in verschillende breedtes, die dan weer uit verschillende stukjes leer zouden bestaan. Sommige stukjes waren zo klein dat ik er max 1 stukje uit kon krijgen, dat bepaalde dan gelijk de breedte van de baan.
Het ordenen van de stukjes leer deed ik door ze allemaal uit te spreiden op een patroon van een A-lijn rokje (van mme Zsazsa). Ik vond uiteindelijk dat de onderrand teveel rond liep en het rokje eigenlijk ook wat te wijd werd voor een leren rokje, dus heb ik een wat smaller rokje erbij gepakt en wat geknipt, geplakt, gegoocheld en geklungeld en eindigde met een rokje zonder figuurnaden en licht gerend - licht zodat de zoom niet te rond loopt en gerend zodat ik er fatsoenlijk in kan lopen.
Eerst heb ik de verticale banen genaaid. Leer naaien was voor mij de eerste keer. Naaien met de boventransportvoet ook - ik had al een teflonvoetje gekocht toen de verkoper mij herinnerde aan die voet en dat ik teflon dan helemaal niet nodig had. Hij had helemaal gelijk, werkt als een trein die boventransportvoet. Het is een gevaarte, maar hij doet zn werk uitstekend!
De verticale banen heb ik aan elkaar vastgenaaid, waarbij ik heel goed alle naadjes open had liggen. Dat leverde twee lappen op die erg in elkaar trokken, dus de naadjes moesten open. Een tip op Sancho zette mij op het spoor van de textiellijm. Zeker twee avonden lang heb ik naadjes gelijmd en dan met een houten blokje vlakgerold. Ook een eerste ervaring: ik heb meer lijm dan garen in het rokje zitten: een tot anderhalve tube zit erin. Ik was een halve lijmsnuiver inmiddels, maar het leverde wel een heel mooie strakke lerenlapjeslap op, waar ik het patroon dan eindelijk op kon leggen en zien waar nog wat bij moest en waar wat afgeknipt.
In het achterpand heb ik middenachter nog een zichtbare rits gezet, het rokje in elkaar genaaid, satijnlint aan de onderrand, omgevouwen, geplakt met stylefix en daarna met textiellijm voor een nette afwerking, de voering erin en toen was het rokje ein-de-lijk klaar.
Het was een experiment dat veel tijd heeft gekost, maar ik vind het zelf een superleuk rokje geworden. Ik zou het het liefst dagelijks dragen.

Wat de foto's betreft: ik heb steeds maar foto's met en zonder flits geplaatst, beide niet ideaal, maar het lukt nog even niet bij daglicht. De rode stukjes zijn prachtig wijnrood, mooi gekreukt leer. En zelfontspanners, tja...

zondag 13 januari 2013

Nieuwe winterjas

Vorig jaar maakte ik een winterjas voor Hadassa, patroon Jade van Farbenmix, stof waterafstotende Oilily met een voering van borg. Het is een grappig jasje, maar met een paar nadelen, nu helemaal:
1 De mouwen zijn te kort. Of eigenlijk haar armen te lang, maar daar kunnen we niks meer aan veranderen, dus langere mouwen is gewenst.
2 De borg is te stroef. Ik had de mouwen moeten voeren met iets glads, zodat ze de jas gemakkelijker aan kon trekken.
Probleem 2 vond ik oplosbaar: hou de mouwen maar vast van shirt, trui, vest als je de jas aan doet. Probleem 1 is wat minder eenvoudig op te lossen met de huidige jas, beste oplossing was toch een nieuwe jas. Dus dat werd het. Ik had een zwart/paarse bontige dierenprint gekocht in een zotte bui. Ik ben niet zo van de dierenprints, maar ik vond dit toch wel een mooie. Uitzonderingen moeten er zijn, niet waar. De meiden waren er allebei helemaal weg van. Ik had maar een metertje, het was een couponnetje, dus een hele jas werd al een uitdaging; Jaëls wens om er ook eentje te krijgen van die stof kon ik niet inwilligen. Niet helaas moet ik bekennen, het was dramastof om te verwerken en ik hou ook niet van 2x hetzelfde, maar het zegt iets over het enthousiasme van de dames.
Ik heb een klassiek model gebruikt, vandaar de verklassiekte foto's aan het begin: een ronde pas voor en achter, een peter-pan-kraagje, een grote stolpplooi op de rug, double-breasted en afgeronde voorpanden.
De jas heb ik gevoerd met een paarse gestepte voering die ik nog in huis had en nog extra een laagje winddichte stof, om er zeker van te zijn dat het lekker warm zou worden, want de stof was niet zo heel dik.
Hadassa is compleet verguld met het eindresultaat, ze paradeert echt in de jas, zo leuk om te zien. Ik heb de stolpplooi achter vastgezet aan de voering, omdat het wel erg bol stond anders en ik heb alle buitenrandjes (kraag, voorranden, onderrand) vlak langs de kant doorgestikt om de boel wat plat te krijgen. Ik vermoed een hoog polyestergehalte en dat is niet zo geweldig te strijken (verklaart denk ik ook gelijk het naaidrama van het spul, maar ach, voor een keertje...)
Gelukkig was het gisteren geschikt weer voor wat buitenfoto's. Dus snel even jas aan en foto's maken, maar Hadassa had het nogal koud, dus ik mocht maar heel even. Vandaar de aanvulling met de binnenfoto's - verre van ideaal, ik weet het, maar ik zo geeft het een beetje beter beeld van hoe de jas zit.

Recensie patroon
Patroon
Stylish double breasted coat with peter pan collar van DMK Easywear (via Etsy)
Aanpassingen
8 knopen (waarvan 4 met knoopsgat, 4 voor de sier), gepassepoileerde knoopsgaten, versmalde en iets verlengde mouwen (ik maakte maat 5 voor mijn 6-jarige, met extra lange mouwen).
Oordeel
Het was een mooi, eenvoudig patroon. Ik moet altijd wel erg wennen aan aangetekende zomen, helemaal als de "echte" patroonlijnen er niet op staan. Rare patroondelen krijg je daarvan. De beschrijving is heel uitgebreid, zo uitgebreid dat ik een aantal keer niet begreep wat ze nu wilden, maar dan bleek ik 3 stappen in 1 te hebben gedaan. Eigenlijk ben ik na de eerste paar tekeningen afgehaakt en ben ik op ervaring verder gegaan. Ging prima. Ik vond wel dat er erg weinig tekentjes op de patroondelen stonden, zoals op de mouwen. Maar dat is eigenlijk het enige. Ik ben heel blij met het resultaat en vind het echt een mooi patroon. Voor mijn smalle meisje is het ruim, wat betekent dat ik het zeker nog wel eens kan gebruiken. Waar ik wel over twijfelde is de stolpplooi - die heb ik ook in de voering gedaan, maar dat maakt het geheel wel een beetje dik. Hoe dat anders had gekund weet ik ook niet precies en nu ik m heb vastgezet is het al een stuk beter, dus dat heeft in elk geval gewerkt. De paspelknoopsgaten waren niet het beste idee van die stof, maar goed, het werkt en het is een stuk beter dan knoopsgaten van de machine, dat was niks geworden.