Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Πάνω στην κούνια κάθονταν

 Το παραδοσιακό τραγούδι "Πάνω στην κούνια κάθονταν", που τις ρίζες του τις βρίσκουμε στο νησί της Μυτιλήνης , ήταν το τραγούδι που δουλέψαμε με τα παιδιά του Ολοήμερου τμήματος στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ακούγοντας... ένα βιβλίο".

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ακουστικών βιβλίων (Audio Books) για άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.Το Ολοήμερο τμήμα ηχογράφησε το παραπάνω τραγούδι, που συμπεριλαμβανόταν ως κατηγορία στο πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών και με την συγκατάθεση των γονέων και την συνεργασία των μαθητών, έλαβε χώρα.

Το "Πάνω στην κούνια κάθονταν", που ηχογραφήσαμε είναι μια παραλλαγή του τραγουδιού:"Πάνω στην κούνια κάτσανε" διαδεδομένο στην περιοχή της Λέσβου.

Το τραγούδι είναι:

     

             

 

Η παραλλαγή, στο τραγούδι μας , έχει να κάνει με τους στίχους της 3ης και της 4ης στροφής .                  

Συνδέεται με το έθιμο της κούνιας, όπου το ανασήκωμα της κούνιας συμβολίζει την ανάσταση της ζωής, της φύσης, που έρχεται την Άνοιξη.Οι άνθρωποι έβγαιναν στην εξοχή και κρεμούσαν κούνιες στα κλαδιά των δέντρων.Στις κούνιες κάθονταν ανύπαντρες κοπέλες και τις κουνούσαν αγόρια κάνοντας διάφορα παινέματα.


Μάθαμε το τραγούδι και το συνοδεύσαμε με διάφορες κινήσεις. Γρήγορα ενσωματώσαμε μουσικά όργανα (κρουστά) από την τάξη μας, που είδαμε ότι ταίριαζαν και μουσική από πιάνο.

 


 Ζητήσαμε από τα παιδιά τις γνώμες τους, για το ποιοί νομίζουν ότι κάθονταν στην κούνια σύμφωνα με το τραγούδι ,χωρίς να αναφέρουμε τον συμβολισμό και να τις ζωγραφίσουν. Τα περισσότερα είπαν για παιδάκια ή ζώα.Οι ζωγραφιές τους ήταν:
 

 





 Έπειτα, αποκαλύψαμε τον συμβολισμό και έτσι οι γνώμες-ζωγραφιές άλλαξαν και ήταν:
 

 

 

 

 

 Προσπαθήσαμε να το δραματοποιήσουμε:
 
 

 

 

Στο τέλος, μετά από αρκετές πρόβες, το ηχογραφήσαμε όπως απαιτούσε το πρόγραμμα! 



Συγχαρητήρια παιδιά!

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Εργαστήρια δεξιοτήτων: Το δεντρόσπιτο με τα ζωάκια των δικαιωμάτων... (Μέρος 1)

 Αυτό το εργαστήριο δεξιοτητων  αποσκοπεί στο να εξοικειώσει, με βιωματικό και  ευχάριστο τρόπο, τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με τα δικαιώματα του παιδιού, όπως έχουν κατοχυρωθεί στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/1992). Περιλαμβάνει 12+1 καρτέλες με ζωάκια που εκπροσωπούν σημαντικά δικαιώματα των παιδιών και τα οποία συνοδεύονται από μικρές ιστορίες και απλά τραγουδάκια, 

Τα 12 πρώτα ζωάκια που περιλαμβάνονται στο υλικό αυτό αντιστοιχούν σε δικαιώματα τα οποία προβλέπονται σε διαφορετικά άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ), ενώ το 13ο αφορά το γενικότερο δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό, μια έννοια από την οποία ξεκίνησε πριν ένα αιώνα η αναφορά στα δικαιώματα του παιδιού από τον γιατρό - παιδαγωγό Janusz Korczak*, έναν από τους πρώτους θεμελιωτές τους.

Ετσι αρχίσαμε να γνωρίζουμε τα ζωάκια των δικαιωμάτων και για αρχή γνωρίσαμε τον Ετσιμελεν... που μας μίλησε για το δικαίωμα των παιδιών να εχουν ένα όνομα, μια ταυτότητα.


ακούσαμε την την ιστορία του και το τραγούδι του..

μιλήσαμε για τα δικά μας ονόματα , από που τα έχουμε πάρει, πως μας φωνάζουν , ποιο είναι το επίθετό μας. 




Φτιάξαμε το βιβλίο της τάξης μας όπου είναι γραμμένα όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και το κάθε παιδί έγραφε το όνομα του, την ημερομηνία γέννησης του,  έβαλε τη φωτογραφία του και μια ζωγραφιά..


Το επόμενο ζωάκι είναι το Σιγουράκι... που μας εξήγησε το δικαίωμα των παιδιών να έχουν ένα σπίτι, φαγητό και νερό για να μεγαλώσουν σωστά! 


ακούσαμε την ιστορία και το τραγούδι του..

χωριστήκαμε σε ομάδες και σκεφτήκαμε τι είναι απαραίτητο για τα παιδιά για να μεγαλώνουν σωστά...

και αποτύπωσαν τις ιδέες τους στις ζωγραφιές τους!
                                    
Επόμενο ζωάκι το Αγαπάκι το καγκουρό!

Η ιστορία του και το τραγούδι του....

Το Αγαπάκι τους μίλησε για το δικαίωμα των παιδιών να έχουν φροντίδα και αγάπη από τους γονείς τους. Μιλήσανε για ωραίες δραστηριότητες που κάνουν με τους γονείς τους, το χρόνο που περνάνε μαζί τους και στις ζωγραφιές τους αποτύπωσαν στιγμές αγαπημένες με την οικογένεια τους!



Επόμενο δικαίωμα των παιδιών είναι το παιχνίδι, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία! Το ζωάκι που τους το έδειξε είναι ο λαγός ο Τριλαριλαρό! 
Η ιστορία και το τραγούδι του...

Ευκαιρία λοιπόν για παιχνίδι στην αυλή και στις τάξεις!










και με την ευκαιρια της  Global School Play Day (παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Παιχνιδιού) δόθηκε στα παιδιά άφθονος χρόνος γιαπαιχνίδι  χωρίς τη χρήση οθονών, δομημένων παιχνιδιών ή σκηνοθεσίας ενηλίκων. Αφήσαμε τα παιδιά να  εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις σε ένα αδόμητο και αυθόρμητο περιβάλλον. Έγιναν λοιπόν Σούπερ ήρωες, φτιάξανε κατασκευες ...









και αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους τι είναι αυτό που τους αρέσει να κάνουν για να περνάνε όμορφα!!










Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Ντήλι, ντήλι ντήλι το καντήλι....

Ντίλι ντίλι το μαντήλι ένα κλιμακωτό τραγούδι το οποίο επεξεργαστήκαμε με τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου Σερρών  στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας  της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών «Ακούγοντας…ένα βιβλίο!».  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό τη δημιουργία ακουστικών βιβλίων για άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.

  

Τα παιδιά άκουσαν το τραγούδι, έβαλαν στη σειρά τα ζώα που παρουσιάζονται...


ζωγράφισαν τις σκηνές του τραγουδιού και τις εκαναν βιβλίο...

δραματοποίησαν τις σκηνές...

Ντίλι το καντήλι που 'εφέγγε και κενταγε η κόρη το μαντήλι..

Ήρθε και ο ποντικος και πηρε το φυτίλι....

ηρθε και η γάτα και έφαγε τον ποντικό...

ήρθε και ο σκύλος και έπνιξε τη γάτα...


ήρθε και το ξύλο και σκότωσε το σκύλο...


ήρθε και η φωτιά και έκαψε το ξύλο..

ήρθε και το ποτάμι και έσβησε τη φωτιά...


ήρθε και το βόδι και ρούφηξε το ποτάμι..


ήρθε και ο λύκος και έφαγε το βόδι...



ήρθε και ο κυνηγός και σκότωσε το λύκο...



και στο τέλος το ηχογραφήσαμε για τις ανάγκες του προγράμματος!